Potvrđena optužnica za nezakonito skladištenje veće količine srebra i zlata
(Izvor: Ilustracija)

Potvrđena optužnica za nezakonito skladištenje veće količine srebra i zlata

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Stankovića (1968.), koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe.

Optuženi se tereti da je, kao vlasnik poduzetničke radnje "Royal-Gold“ koja se nalazi u Prijedoru i kao registrirani porezni obveznik kod Porezne uprave RS, 6. marta 2019. godine u prostorijama te radnje, uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od gotovo pet kilograma srebra i zlata (ukupno 4.965,16 grama i to: nakit od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama).

Za spomenutu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini RS, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak RS.

Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe. 

Optužnicu je u međuvremenu potvrdio Sud BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

optužnica nedozvoljeno skladištenje robe