Potvrđena optužnica protiv bivšeg šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH
(Izvor: Arhiva)

Potvrđena optužnica protiv bivšeg šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9.1.2023. godine optužnicu koja optuženog Dragana Šojića tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 54. istog Zakona.

U optužnici se navodi da je optuženi Dragan Šojić u svojstvu službenog lica, obavljajući poslove direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila, na koji način je pribavio sebi korist u iznosu od 41.877,78 KM, a za isti iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH u maju prošle godine. Šojić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje na zloupotrebu položaja i navoda da je zloupotrebljavao svoju poziciju te lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji.

federalna.ba

Dragan Šojić optužnica