videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Potpora mladim poljoprivrednicima u Kantonu 10, ugovore potpisalo 16 aplikanata

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Kantona 10 upriličilo je potpisivanje ugovora po javnim pozivima s mladim poljoprivrednicima, poljoprivrednim udruženjima i onima koji se bave agroturizmom. Cjelokupan fond od 95.000 maraka podijeljen je na 16 aplikanata.

U kategoriji mladih poljoprivrednika devet prijavljenih aplikanata dobilo je ukupno 50.000 KM, a pojedinačni iznosi su se kretali od 500 do 15.000 KM, ovisno o njihovim zahtjevima. Najveći pojedinačni iznos dobio je mladi poljoprivrednik iz Bosanskog Grahova Dražen Matošević.

„Zajedno s obitelji već dugi niz godina se bavimo stočarstvom, uzgojem svinja, ali sad sam krenuo u novi projekat, to je farma muznih krava. Nabavio sam ih sedam, ići ćemo još da to širimo“, kaže Matošević.

Za potporu poljoprivrednim udruženjima osigurano je 25.000 KM, a prijavila su se četiri aplikanta.

„Tu je raspon od 5.500 do 7.000 KM po udruzi, ovisno o projektu kojim su kandidirali. Također, u području agroturizma imali smo tri prijave, sve tri su prošle na natječaju. Iznos sredstava koji je bio predviđen natječajem je 20.000 KM i raspon koji smo dijelili je od 4.000 do 8.000 KM“, objašnjava Božo Perić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 (HDZ 1990).

„Sredstva smo dobili za opremanje štale za rekreacijsko jahanje, jer imamo sedam sportskih konja, a nedostaje nam boksova. Ta ćemo sredstva namjenski utrošiti. Imamo sobe za smještaj gostiju, imamo jednu konobu na farmi i sad je nadogradnja sa sportskim konjima“, ističe Ilija Smiljanić, vlasnik farme Smiljanić Kupres.

Udruga pčelara iz Livna će sa 7.000 KM sudjelovati u realizaciji ranije započetog projekta s organizacijom MAID i Gradom Livno.

„Sredstva koja smo sada dobili su potpora sufinanciranju zadnjeg projekta koji je bio malo veći iznos pa ga udruga nije mogla sama iznijeti, a to je linija za preradu voska. Imamo i liniju za proizvodnju pogača, liniju za punjenje meda“, navodi Mirando Šperacm predsjednik Udruge pčelara Li-Vrisak Livno.

U okviru tog dvogodišnjeg projekta Li-Vrisak je otvorio pčelarski centar, te izradio jedinstveni vizualni identitet ambalaže tako da pčelari iz Livna svoj med prodaju pod nazivom "Med livanjskih kraških pašnjaka".

federalna.ba

Kanton 10 poljoprivrednici Poticaji poljoprivrednicima
Slovenija poljoprivrednici protesti
0 22.02.2024 11:33
Emmanuel Macron poljoprivrednici Gabriel Attal Francuska
0 21.02.2024 11:41
Poljska Češka poljoprivrednici protest
0 21.02.2024 11:27