Potpisani predugovori o kupoprodaji stanova za 40 pripadnika boračke populacije
(Izvor: Fena/Služba za protokol i press KS)

Potpisani predugovori o kupoprodaji stanova za 40 pripadnika boračke populacije

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Omer Osmanović danas je potpisao i dodijelio predugovore o kupoprodaji dodijeljenog stana za 40 pripadnika boračke populacije na lokaciji Rosulje, općina Vogošća.

Shodno odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za boračka pitanja KS na ovaj način realizuje pravo na dodjelu stana u vlasništvo ili dodjelu stana na korištenje određenim kategorijama pripadnika boračke populacije.

U skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima za ove namjene, pravo na dodjelu stana u vlasništvo ostvarila su - tri ratna vojna invalida, četiri roditelja šehida-poginulih boraca i 33 supruge šehida-poginulih boraca.

Ministar Osmanović je podsjetio da je na početku mandata obećano rješavanje liste čekanja za dodjelu stanova u trajno vlasništvo ili na korištenje, a na kojima se nalaze pripadnici boračke populacije, te naglasio kako se današnjim činom to obećanje ostvaruje.

- Na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS ostalo je da se potvrdi provedena procedura za još 25 stanova, što čini respektabilan broj od 68 stanova dodijeljenih našim saborcima i njihovim porodicama. Osim toga, krajem sedmice ćemo raspisati i novi javni poziv za dodjelu dodatnih 15 stanova, tako da bi ovu godinu okončali sa više od 80 dodijeljenih stanova. Vrijednost tih stanova se kreće oko 7,1 milion KM, a ta sredstva su kreditno obezbijeđena - rekao je ministar Osmanović.

Istakao je da je strateški projekt Vlade KS i Ministarstva za boračka pitanja zbrinjavanje osoba iz boračke populacije koji na stanove čekaju i po deset godina.

- Za narednu godinu predvidjeli smo dodjelu još 120 stanova, i kada to završimo više nećemo imati liste čekanja. Pitam se zašto se u prošlosti toliko dugo čekalo, ovim ljudima je nanesena velika nepravda, ali naše opredjeljenje je da ova pitanja napokon u potpunosti riješimo - poručio je ministar Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

federalna.ba/Fena

boračka populacija Omer Osmanović stan Kanton Sarajevo BiH
Kanton Sarajevo vakcinacija Zetra
0 19.10.2021 17:47
BiH sjedeća odbojka osmina finala Evropskog prvenstva
0 19.10.2021 15:06
Bakir Izetbegović očuvanje mira BiH
0 19.10.2021 14:29
BiH poskupljenja troškovi života
0 19.10.2021 12:35
Kanton Sarajevo koronavirus
0 19.10.2021 10:39