videoprilog Omera Hasanovića (Federacija danas)

Zastupnici SDA i DF-a i dva člana PDA potpisali izjave o formiranju skupštinske većine u TK

Izjave o formiranju većine u Skupštini Tuzlanskog kantona potpisali su danas potpisali skupštinski zastupnici, odnosno 13 zastupnika SDA i četiri zastupnika DF-a, dok će dva zastupnika iz PDA BiH, prema najavama, ubuduće djelovati kao nezavisni u kantonalnom parlamentu. 

Predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak najavljuje da će u narednih 30 dana biti urađen plan i program rada buduće vlasti s konkretnim mjerama.

-Mi smo danas razgovarali s kolegama iz DF-a i to smo potpisali, ali koalicija nije zaključana. Pozivamo i ostale koji žele dobro Tuzlanskom kantonu da se priključe ovoj parlamentarnoj većini. Kada je u pitanju mandatar za sastav Vlade TK ta pozicija pripada SDA, ali nećemo licitirati s imenima. Demokratskoj fronti pripada pozicija predsjednika Skupštine TK - rekao je Skopljak.

Nakon potpisanih izjava u ime Demokratske fronte Žarko Vujović, koji je u prethodnom mandatu bio predsjednik Skupštine TK, kazao je da je ta stranka sarađivala sa SDA u prošlom mandatu te da tu saradnju nastavljaju.

-Sljedeće sedmice, do petka, bit će organizovana konstituirajuća sjednica Skupštine TK. Mi nismo zatvoreni, ovo je početnih 19, a koliko će biti na kraju vidjet ćemo. Koalicija je otvorena - kazao je Vujović. 

Skopljak i Vujović govorili su i o bruju delegata u Domu naroda FBiH te je Skopljak naveo da SDA ima sigurno tri mandata, dok je Vujović kazao kako su iz DF-a sigurni mandati iz reda Kluba Srba i Kluba ostalih. 

federalna.ba/Fena

Vlada TK skupštinska većina