Potpisan sporazum o razmještanju ruskog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji
(Izvor: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT)

Potpisan sporazum o razmještanju ruskog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji

Rusija i Bjelorusija su danas potpisale sporazum kojim se formalizuje procedura razmještanja ruskog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji, o čemu su lideri dvije zemlje ranije postigli dogovor.

Kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem na teritoriji Bjelorusije imaće Moskva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu objavio da Moskva planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje relativno kratkog dometa u Bjelorusiji, sa čim se ubrzo saglasio bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Današnje potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada se Rusija priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine.

Detalji o vremenu razmještanja nuklearnog oružja nisu objavljeni, a Putin je ranije kazao da će izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji biti završena do 1. jula.

I ruski i bjeloruski zvaničnici navode da je taj potez podstaknut neprijateljskim stavom Zapada prema njihovim državama.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je na današnjem sastanku u Minsku sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom da je "razmještanje nestrateškog nuklearnog oružja efikasan odgovor na agresivnu politiku zemalja koje su neprijateljski nastrojene" prema Rusiji i Bjelorusiji.

Šojgu je dodao da je "odluka o kontramjerama u vojno-nuklearnoj sferi donijeta u kontekstu izrazito oštre eskalacije prijetnji na zapadnim granicama Rusije i Bjelorusije".

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu, osudila je razmještanje ruskog oružja u njenoj zemlji.

"Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo Putinov plan da razmjesti nuklearno oružje u Bjelorusiju, jer će to osigurati rusku kontrolu nad Bjelorusijom u godinama koje dolaze. Ovo će dodatno ugroziti bezbjednost Ukrajine i cijele Evrope", rekla je Tihanovska za AP.

federalna.ba/Beta-AP

Rusija Bjelorusija
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
dron Rusija majka dijete Belgorod
0 17.05.2024 10:39