Potpisan sporazum o formiranju nove Vlade Kantona 10, potpisnicima nedostaju još 'dvije ruke'

Potpisan sporazum o formiranju nove Vlade Kantona 10, potpisnicima nedostaju još 'dvije ruke'

U prostorijama Skupštine Kantona 10, uoči održavanja redovite sjednice, potpisan je sporazum o formiranju nove kantonalne vlade.

Potpisnici sporazuma su Hrvatski nacionalni pomak s pet zastupnika, zatim HDZ 1990 s četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije s po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

U Skupštini ovog kantona za imenovanje vlade prema Ustavu Kantona 10 potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Da bi se formirala Vlada Kantona 10, uz potpisnike sporazuma, njih 15, potrebne su još dvije ruke zastupnika.

"Pregovori se i nastavljaju i dalje, a ono što je dosad urađeno potpisano je svojevrsnim sporazumom oko zajedničkog djelovanja za sastavljanja buduće kantonalne vlade", kazao je predsjednik Vlade Kantona 10 i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Rekao je i da u budućim razgovorima nitko od ostalih političkih stranaka koji participiraju u Kantonalnoj skupštini nije isključen.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma oko sastavljanje nove vlade izrazila je i potpredsjednica Skupštine Kantona 10 Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

"Nadam se da će se učešćem svih Srba, gdje smo svi potpisnici sporazuma o formiranju Vlade, učiniti jedan veoma dobar korak za naš narod, a generalno i za cijeli kanton", istaknula je Damjanović.

Predsjednik Skupštine Kantona 10 Jozo Ćosić koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a 1990, smatra da se na formiranje nove vlade neće se dugo čekati, a nada se da bi to moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

"Plan je da se 30. studenoga održi izvanredna Skupština Kantona 10, gdje će biti imenovana nova vlada", ustvrdio je Ćosić.

Da nisu potpisnici sporazuma u Skupštini Kantona 10, potvrdio je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta, koji je kazao da u zadnje vrijeme nisu ni razgovarali s potpisnicima ovog sporazuma oko sačinjavanja nove većine.

"Očito je da druga strana nije bila tako otvorena i iskrena kao što smo mi bili", kazao je on, ocijenivši kako ovo što se događa i način na koji se to događalo u posljednjih nekoliko dana nije korektno i nije u skladu s ranijim razgovorima.  

Poručio je i da je HDZ BiH spreman biti oporba, ako je to potrebno da sačuvaju dostojanstvo stranke, jer ne mogu biti nikome 'priljepak' i davati bjanko potporu zato što HDZ BiH jeste i bit će najjača stranka na ovim prostorima.

Potpisnici sporazuma, njih 15, ovih će dana tražiti potporu drugih stranaka koje participiraju u Skupštini Kantona 10, gdje su im potrebna još dva potpisa zastupnika, a nadaju se da će je dobiti ili od HDZ-a BiH koji broji četiri zastupnika, ili od HNL-a i SDP-a koji imaju po dva zastupnika, ili jednog zastupnika HRS-a i neovisne zastupnice.

federalna.ba/Fena

Kanton 10
Kanton 10 odlaganje otpada deponije
0 13.01.2024 08:43
Kanton 10 Vlada Kantona 10 Skupština K10 Skupština kantona 10
0 22.12.2023 20:47