videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Potpisan novi kolektivni ugovor za UNZA, plaća uvećana za 250 KM

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija i predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture ZDK-a Dževad Hadžić potpisali su novi kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja u tom kantonu, odnosno za Univerzitet u Zenici.

Premijer tog kantona Nezir Pivić istakao je da će novim kolektivnim ugovorom svim zaposlenicima biti uvećana plaća za 250 KM, naknada za prijevoz s dosadašnjih maksimalnih 250 na 350 KM te će mladim asistentima biti omogućeno da besplatno doktoriraju na tom univerzitetu.

-Posebno mi je drago da je dogovoreno linearno uvećanje plaće, jer je inflacija jednako pogodila sve. Asistentima koji svoje doktorate ne mogu uraditi na UNZE-u, subvencionirati ćemo dio troškova za doktorski studij na drugim univerzitetima - najavio je premijer Pivić.

Najavio je kako će se u narednom periodu ozbiljnije pozabaviti ukupnim stanjem na tom univerzitetu, jer, kako je kazao, UNZE zadnjih godina bilježi pad na svim relevantnim svjetskim ljestvicama. 

Podvukao je da su poboljšani uslovi zaposlenim te da, naprimjer, rektor ima veću plaću od premijera ZDK, što za njega i nije problem ako će UNZE imati rezultate.

Hadžić je, pak, naglasio kako su uspjeli dogovoriti uslove za novi, trogodišnji kolektivni ugovor, u kojem nisu umanjena prava nijednom zaposlenom na UNZE-u.

-Očekujemo dosljednu primjenu svih odredaba novih kolektivnog ugovora, jer smo imali problema u implementaciji prethodnog kolektivnog ugovora - istakao je Hadžić.

Najavio je kako su spremni, zajedno s Vladom ZDK, sudjelovati u kreiranju novih zakonskih i pod zakonskih akata za UNZE.

Ministar obrazovanja Mušija i resorna ministrica finansija Dženana Čišija naglasili su kako će ukupno za plaće i naknade za zaposlene na UNZE-u na godišnjem nivou izdvojiti oko 2.300.000 KM te da je taj novac planiran u budžetu za 2024. godinu.

federalna.ba/Fena

kolektivni ugovor UNZA
Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
0 06.05.2024 14:25
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kanton Sarajevo Admir Šuvalić Nihad Uk kolektivni ugovor
0 09.02.2024 17:21
Posavski kanton štrajk upozorenja kolektivni ugovor radnici u zdravstvu
0 05.02.2024 20:00
kolektivni ugovor policija KS Vlada KS
0 19.01.2024 11:16
Vlada ZDK kolektivni ugovor UNZE
0 19.01.2024 11:01