Potpisan Memorandum o saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za mir iz Mostara

Potpisan Memorandum o saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za mir iz Mostara

Delegacija Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, sa Safetom Oručevićem na čelu, danas je posjetila Memorijalni centar (MC) Srebrenica, gdje je i potpisan Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra, delegacija se sastala s rukovodećim ljudima Centra - direktorom Emirom Suljagićem i predsjedavajućim Upravnog odbora Centra Ševketom Hafizovićem.

- Danas smo ovdje kao delegacija Centra za mir iz Mostara, čije je osnovno utemeljenje izgradnja mira i zajedničko obnavljanje Bosne i Hercegovine te očuvanje sjećanja na protekli rat i sve ono što nam se događalo. U ovoj dvadesetoj godišnjici od postojanja Centra smo formirali novi projekat sa kojim smo danas upoznali upravu i rukovodstvo Memorijalnog centra - kazao je Oručević, jedan od osnivača Centra za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara.

Precizirao je kako je riječ o televiziji 'Historija'.

- Shvatajući važnost kulture pamćenja u državi kojoj je bilo namijenjeno da nestane, ovaj projekt ima za cilj da na jednom mjestu, za sadašnje i buduće generacije sačuva sjećanje na najvažnije ljude i događaje u Bosni i Hercegovini - poručio je Oručević.

Povod dolaska delegacije iz Mostara nije bio samo obilazak sadržaja Memorijalnog centra, što su obavili u pratnji direktora  Suljagića, nego i potpisivanje ranije najavljenog Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije.

Ovim Memorandumom planirano je da video-materijal u produkciji Memorijalnog centra, uključujući i video svjedočenja preživjelih svjedoka genocida, bude emitovan na TV Historija te da na taj način naši partneri iz Mostara daju svoje učešće u očuvanju istine oko svih dešavanja u i oko Srebrenice u proteklom ratu.

Oručević je naglasio i to da je Memorijalni centar institucija koja čuva cijelu državu od zaborava na ono što nam je urađeno i da je svjetionik i mjesto opomene te naglasio koliko je impresivno sve što su do danas uradili uposlenici Centra, a što je delegacija mogla vidjeti kroz stalne postavke i sadržaje koje su obišli, saopćeno je iz MC Srebrenica.

federalna.ba/Fena

Memorijalni centar Srebrenica Centar za mir iz Mostara Memorandum o saradnji
Gender centar FBiH Federalni Zavod za zapošljavanje Memorandum o saradnji
0 27.06.2022 18:04
Memorijalni centar Srebrenica
0 08.06.2022 12:56
Memorijalni centar Srebrenica online baza ukopanih
0 27.04.2022 12:24
Memorijalni centar Srebrenica USC Shoah fondacija
0 11.02.2022 11:17
Memorijalni centar Srebrenica Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 11:47
Memorijalni centar Srebrenica Vukovar
0 18.11.2021 15:13