Posljednja sjednica, 18.02.2021.

U pitanju je historijska sjednica nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ iz polovine marta 1991. godine i hrabra odluka bosanskohercegovačkog predstavnika Bogića Bogićevića te njegovo čuveno „ne“. Bio je to ključni glas protiv uvođenja vanrednog stanja u bivšoj državi. Naime, tada je vojni vrh formalno predlagao podizanje borbene gotovosti, ali je stvarni cilj bio uvođenje vojne uprave u Sloveniji i Hrvatskoj, te rušenje političke garniture u Makedoniji i BiH. Ova priča, kroz dvije epizode, detaljno se bavi političkim okolnostima u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji u podmukloj pripremi vojnog udara.

U prvoj epozodi tretira se ambijent u BiH prilikom izbora za člana Predsjedništva SFRJ, koji se tada prvi put birao referendumom između više kandidata. U tadašnjoj intelektualnoj zajednici, neformalni favorit bio je SDS-ova perjanica Dragan Kalinić, kojeg je, međutim, voljom građana sa 200 hiljada glasova više pobijedio Bogić Bogićević.

Posebno zanimljiv politički trenutak koji prethodi famoznoj sjednici Predsjedništva jeste takozvana „Plišana revolucija“ koja se desila na ulicama Beograda u nedjelju, 9. marta 1991. godine, dok su svi članovi Predsjedništva, osim srbijanskog, bili u svojim republikama. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Borisav Jović zagovarao je i tražio pristanak svih članova Predsjedništva za izlazak tenkova iz kasarni na ulice. Slijede dani psihološkog mučenja, iscrpljivanja i konačno dan velike odluke još većeg Bosanca - Bogića Bogićevića.

Autorica serijala: Arijana Saračević-Helać, reditelj: Himzo Mihaljević, snimatelj: Igor Ciković.

federalna.ba

Posljednja sjednica
Posljednja sjednica
0 25.02.2021 21:42