videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Posljedice sankcija ne trpe političari nego građani – primjer iz Teslića

Politička situacija i nepostojanje dogovora na najvišim instancama već odavno uzimaju danak kada je riječ o kočenju brojnih infrastrukturnih projekata. Stotine miliona maraka iz raznih fondova su zamrznute. Nakon što je Njemačka obustavila finansiranje projekata na području RS-a, u Bosni i Hercegovini su zamrznuta i sredstva Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Najveću štetu trpe lokalne zajednice.

Opština Teslić jedna je od 20 lokalnih zajednica koje su pogođene zamrzavanjem sredstava Evropske investicione banke i EBRD-a. Konkretno, obustavljeni su infrastrukturni projekti u oblasti vodosnabdijevanja, kanalisanja, kao i prečišćavanja otpadnih voda. Sporazum o nastavku saradnje sa EIB-om još nije potpisan ni u ovom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a samim tim blokirana su sredstva u iznosu od nekoliko desetina miliona eura.

„Zbog toga su mnogi izvođači koji rade na ovim projektima odustali. Neki su na polovini realizacije, neki na dvije trećine, ali ih lokalni budžeti ne mogu dalje iznositi. Samo u mojoj lokalnoj zajednici to je pet miliona eura”, ističe Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić (SDS).

Dodaje Miličević da je imao obećanje da će sredstva biti odmrznuta i puštena u februaru, ali da se to nije desilo. Kaže, ovo su indirektne sankcije ne političarima nego stanovnicima koji čekaju na pitku vodu ili rješavajne nekih drugih problema. Da ima određenih šumova s evropskim finansijskim institucijama prije nekoliko mjeseci je spomenuo i premijer RS-a Radovan Višković.

„Strpljivi smo da sačekamo EIB i da vidimo kako će oni reagovati u narednim danima vezano za koridor 5C kroz RS. Ukoliko u nekom razumnom roku EIB ne da odgovore žele li da prate te projekte, nastavićemo s našim kineskim partnerima“, poručio je Višković.

Predstavnici opozicije kažu da vlast u RS-u sve otvorenije vodi antievropsku politiku, te da je sukob s Njemačkom, koja je najveći spoljnotrgovinski partner, Bosne i Hercegovine doveo do blokade i drugih sredstava.

„S Njemačkom imamo najveću spoljno trgovinsku razmjenu - 13 posto. Ovo daje poruku i investitorima koji dolaze iz Evrope da ne dolaze. Po meni je to veća šteta, koju će na kraju platiti građani“, zaključuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Za siromašnu državu poput naše, podrška međunarodnih kreditora je veoma značajna, s obzirom na manjak domaćih razvojnih fondova, a zapaljive poruke donose veću štetu, smatraju ekonomski analitičari.

„Ne treba nam takav govor bilo kojeg političara. Mi smo zemlja koja je otvorena prema svijetu, koja je mala i koja je kroz ovo vrijeme postala prilično siromašna. U svemu tome, značaj kreditnih institucija Evrope nam je bitan“, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović kaže da su posljedice očigledno već nastupile, te da bez pomoći evropskih finansijskih institucija imamo veoma velike probleme u životu običnih građana u lokalnim zajednicama. Zaključuje da su građani jedini koij će trpjeti posljedicu zbog neodgovornih političkih poteza.

federalna.ba

sankcije političari bh. političari