Posljedice Brexita: Nestašica lijekova u Velikoj Britaniji na alarmantnom nivou
(Izvor: Ilustracija)

Posljedice Brexita: Nestašica lijekova u Velikoj Britaniji na alarmantnom nivou

Nestašica lijekova u Velikoj Britaniji dostigla je kritičnu tačku, a izlazak te zemlje iz Evropske unije (EU), takozvani Brexit, pogoršao je ionako lošu situaciju, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Izvještaj, čiji je autor Mark Dayan, iz programa Nuffield Trust, otkriva zabrinjavajuću sliku zdravstvenog sistema koji se bori s "novom normalom" nestašice osnovnih lijekova.

Otkrića naglašavaju dramatičnu nestašicu ključnih lijekova, stvarajući duboke izazove za zdravstvene radnike, apoteke, Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i pacijente.

Prema izvještaju, broj upozorenja koje su izdale farmaceutske kompanije o predstojećim problemima u snabdijevanju više se nego udvostručio, povećavši sa 648 u 2020. na 1.634 prošle godine.

Dayan je izrazio duboku zabrinutost zbog neviđenog problema nestašice lijekova.

"Povećanje nestašice vitalnih lijekova od rijetkih do uobičajenih je šokantan razvoj koji bi malo ko očekivao prije deset godina. Sve više pacijenata širom Velike Britanije doživljava kako im farmaceut govori da njihovi lijekovi nisu dostupni i da možda neće biti dostupan uskoro", rekao je.

Također je rekao da je Brexit uzrokovao nekoliko dodatnih problema, jer proizvodi više ne prolaze glatko preko granica s Evropskom unijom.

Posebno je alarmantna stalna oskudica lijekova vitalnih za liječenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), dijabetesa tipa 2 i epilepsije, navodi se u izvještaju.

federalna.ba/AA

Velika Britanija nestašica lijekovi
Nova Kaledonija francuska policija pojačanje lijekovi
0 17.05.2024 10:03
David Cameron Izrael oružje Velika Britanija Hamas
0 12.05.2024 18:37
Kina odbacila hakiranje Velika Britanija
0 07.05.2024 11:34
La Manche Velika Britanija Francuska
0 04.05.2024 16:55
Britanski parlament Velika Britanija Bob Stewart Alicia Kearns
0 02.05.2024 19:44