Poslije upada sjevernokorejskih dronova Seul razmišlja o obustavljanju vojnog sporazuma

Poslije upada sjevernokorejskih dronova Seul razmišlja o obustavljanju vojnog sporazuma

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je danas da bi moglo da dođe do obustavljanja međukorejskog vojnog sporazuma, koji je zaključen 2018., ako Sjeverna Koreja ponovo bude "povrijedila" teritorije njegove zemlje.

Yoon je pozvao svoje saradnike i savjetnike da počnu da rade na obustavljanju vojnog sporazuma od 19. septembra 2018, ako Sjeverna Koreja izvrši nove provokacije i povrijedi južnokorejsku teritoriju, rekao je novinarima portparol.

Sporazum zaključen 2018. na samitu u Pjongjangu je imao za cilj smanjenje vojnih tenzija duž veoma dobro obezbjeđene međukorejske granice stvaranjem pomorskih "tampon zona".

Dvije strane su se tada dogovorile da prekinu vojne vježbe uperene prema drugoj strani duž demarkacione linije koja dijeli dvije Koreje, ali Pjongjang je prekršio sporazum više puta, posebno prošle godine.

Južnokorejski predsjednik Yoon je takođe zatražio da se do kraja godine dodatno poveća proizvodnja malih dronova, koji se teško uočavaju, i stvaranje jedinice višenamjenskih dronova da bi njegova zemlja mogla da izvede snažne kontraofanzive.

Sjeverna Koreja je 2022. godine više puta izvela artiljerijska gađanja u pomorskim "tampon zonama" formiranim prema tom vojnom sporazumu.

Prošle nedjelje Sjeverna Koreja je uputila pet dronova na međukorejskoj granici i oni su ušli u južnokorejski vazdušni prostor.

Poslije upada sjevernokorejskih dronova, prvom incidentu takve vrste u pet godina, južnokorejski minsitar odbrane se izvinio zato što vojska nije uspjela da obori nijedan.

Zbog tog narušavanja vazdušnog prostora poslanici južnokorejske vladajuće partije više puta su tražili da se prekine sporazum iz 2018. godine.

federalna.ba/Beta

Južna Koreja Sjeverna Koreja vojni sporazum
Sjeverna Koreja balistički projektili
0 27.03.2023 09:30
Sjeverna Koreja raketa balistička raketa
0 19.03.2023 09:26
Sjeverna Koreja interkontinentalna balistička raketa
0 16.03.2023 08:08
Južna Koreja postrojenje za proizvodnju čipova
0 15.03.2023 15:15