Poslanici danas o izmjenama Krivičnog zakona, Zakona o službi u OSBiH, te brojnim izvještajima
(Izvor: Fena/ Arhiv)

Poslanici danas o izmjenama Krivičnog zakona, Zakona o službi u OSBiH, te brojnim izvještajima

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 19. aprila zbog odlaska sa sjednice poslanika političkih stranaka iz Republike Srpske, nastavljena je danas.

Poslanici bi trebali, prema ranije usvojenom dnevnom redu, razmatrati principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagač poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, tako da će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju nadležne komisije.

Predložena dopuna zakona predviđa da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Također, definira da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala principe predloženog zakona.

Predloženim zakonom se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Trebalo bi biti razmatrano i više izvještaja, među kojima su i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Pred poslanicima bi se trebala naći i Informacija Ministarstva odbrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i nacionalna struktura rukovodstva, državnih/policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i poštivanje zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Poslanici bi trebali dati saglasnost za ratifikaciju nekoliko sporazuma, ugovora i protokola.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
Salko Zildžić sjednica
0 27.09.2023 11:40
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 27.09.2023 10:25
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 27.09.2023 07:46
napadi na povratnike Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.09.2023 20:09
napadi na povratnike hitna sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.09.2023 07:34