Portreti iz Srebrenice, 11.07.2021.

Dokumentrni film Portreti iz Srebrenice čine tri zasebne priče o Salihi Osmanović, Ćamilu Durakoviću  i Ismaru Poriću koji uprkos svemu žive i rade u Srebrenici. Autorica je Alema Kazazić.

ODNIO IH VJETAR

Salihini dani sporo prolaze. U samoći avlije u selu Dobrak isčekuje 11. juli kada iznova i iznova proživljava smrt svojih sinova Edina i Nermina i supruga Rame. Video zapis na kojem njen muž Ramo doziva sina Nermina da se preda srpskim vojnicima jedno je od najpotresnijih svjedočanstava o počinjenom genocidu nad bošnjačkim civilima.  

LOVAC

Ćamil je imao je 16 godina kada je Srebrenica pala. S ocem, majkom i dva brata odselio je u Ameriku. Tamo je završio srednju školu i fakultet. „Preko noći“ je odlučio ostaviti siguran posao u državnoj službi i vratiti se u Srebrenicu. Svaki slobodni trenutak kada nije u prostorijama opštine provodi u lovu. To je porodična tradicija koju Durakovići prenose s koljena na koljeno. 

KUĆA DOBRIH TONOVA

Ismar voli muziku i svoje sarajevsko muzičko iskustvo dijeli sa djecom iz Srebrenice. Ona se okupljaju u Kući dobrih tonova koja je domaćin Superaru, inicijativi koja omogućava mladima da iskuse ljepotu i značaj zajedničkog stvaranja muzike i druženja. Hor Superar je imao čast pjevati papi Franji prilikom njegove posjete Sarajevu. Nezaboravan doživljaj za dječake i djevojčice koji odrastaju u gradu u kojem nema drugih mjesta za druženje. 

federalna.ba

Portreti iz Srebrenice