Portreti – dr. hab. Marinko Zekić Marin, prvi dio

Naučno djelo Dr.habitusa Marinka Zekića Marina još uvijek je nedovoljno poznato bh javnosti. Marinko Zekić je rođen u Livnu, školovao se u Sarajevu – gdje je završio Drugu gimnaziju i studij južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu. Ratne devedesete Marinko Zekić proveo je u Sarajevu, potom je kratko boravio u Njemačkoj, a od 1998.godine radio je kao lektor za hrvatski jezik na Fakultetu poljske i klasične filologije, na Univerzitetu Adam Mickiewicz, u gradu Poznanj, Poljska. Naučnim radom naslova - “Kulturni identitet bosanskih muslimana, Bošnjaci – najistočniji muslimanski Europljani i najzapadniji autohtoni islamski narod“ Marinko Zekić stekao je titulu doktora humanističkih nauka. Nekoliko godina kasnije Marinko Zekić je i habilitirao. Autor je velikog broja objavljenih naučnih radova – pisao je o položaju žena u islamskoj pravnoj i običajnoj teoriji i praksi; o identitet žene u prostoru doma, u povijesti, kulturi i na putovima emancipacije; o govoru mržnje u bosanskohercegovačkom javnom i političkom diskursu; o prostoru granice identiteta u bosanskohercegovačkoj književnosti; o Bosanskoj paradigmi jedinstva u razlikama ... Prvog dana proljeća, 21 marta 2018.godine Marinko Zekić Marin je preminuo.

**

U emisiji učestvuju:

  • Profesorica Zdravka Zekić, Majka Marinka Zekića
  • Profesor na Fakultetu poljske i klasične filologije; rukovoditelj Instituta za slavensku filologiju na ovom fakultetu pri Univerzitetu Adam Mickijevič u poljskom gradu Poznanju, doktor habitus humanističkih nauka Boguslaw Zielinski, filolog, sociolog, član Poljske ak.nauka i umjetnosti, ovlašteni prevoditelj za bosanski, srpski i hrvatski jezik; autor više stotina naučnih i publicističkih radova habitus Boguslaw Zielinski bio je mentor Marinku Zekiću na njegovoj doktorskoj disertaciji – Kulturni identitet bosanskih muslimana Bošnjaka, koju je Zekić odbranio oktobra 2003. godine.
  • Knjigu „Kulturni identitet bosanskih muslimana Bošnjaka - najistočniji muslimanski Europljani i najzapadniji autohtoni islamski narod“ objavila je Izdavačka kuća Dobra knjiga, Sarajevo. Knjiga je promovirana 2020.godine, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Bošnjački teolog i književnik, redovni profesor Tefsira – tumačenja Kur'ana, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, akademik Enes Karić, bio je jedan od recenzenata i promotora ove knjige.

 

**

Autorica Serijala Portreti – Selma Dizdar

Ton majstor – Šerkan Cakić

Foto – prof.Zdravka Zekic, privatni album

 

Marinko Zekić Marin Portreti Federalni radio
sport Federalni radio
0 23.06.2024 23:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17
Vijesti u 12 Federalni radio
0 23.06.2024 16:41
sport Federalni radio
0 23.06.2024 16:40
sport Federalni radio
0 22.06.2024 23:43
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.06.2024 22:24