Prvulović u OLJ: Za blizance jedna naknada jer je nosilac prava porodilja

Ovosedmično izdanje dijaloške emisije Odgovorite ljudima bilo je posvećeno porodiljama i porodiljskim naknadama u Federaciji BiH.

Između ostalog, jedno od pitanja gledalaca bilo je i zašto sistem blizance prepoznaje kao jedno dijete.

Ivana Prvulović, ministrica za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo, rekla je da sistem ne prepoznaje blizance kao jedno dijete kad je dječiji dodatak u pitanju, "ali kada su porodiljske naknade u pitanju, titular prava je porodilja i njoj pripada naknada".

"Mi smo imali taj predmet u Instituciji i jako smo puno oko njega diskutovali. Subjekt, nositelj prava u konkretnom slučaju je porodilja i njoj pripada, ako govorimo o zaposlenoj, naknada za korištenje porodiljskog dopusta. Ako ona koristi porodiljski dopust zbog blizanaca, taj porodiljski dopust traje duže od godinu i u tom slučaju bi se njoj porodiljska naknada trebala isplaćivati za cjelokupan period trajanja i tu se, faktički, upravo kompenzira ta činjenica da ima blizance, ali ne može dobiti duplu porodiljsku naknadu zato što je rodila blizance, nego je naknada za korištenje porodiljskog dopusta. Ali dužina trajanja te naknade nije više 12 nego 18 mjeseci, ako je predviđeno da može koristiti duži vremenski period", pojasnila je Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Odgovorite ljudima porodiljska naknada
Odgovorite ljudima Zdenka Džambas Alma Kratina Adnan Efendić Aleksandar Glavaš Irfan Čengić
0 11.05.2022 22:51
Suad Arnautović Vehid Šehić Nermina Mujagić Siniša Bencun Odgovorite ljudima
0 04.05.2022 22:20
Odgovorite ljudima Centralna izborna komisija BiH Suad Arnautović
0 04.05.2022 21:36
Odgovorite ljudima Melisa Forić-Plasto Majda Behrem-Stojanov NEnad Veličković Zdravko Marošević
0 27.04.2022 22:19
NEnad Veličković Odgovorite ljudima
0 27.04.2022 21:51