Porodično nasilje: Više od 600 optuženih u četverodnevnoj akciji
(Izvor: NSW POLICE)

Porodično nasilje: Više od 600 optuženih u četverodnevnoj akciji

Gotovo 650 ljudi optuženo je u četverodnevnoj policijskoj akciji protiv "opasnih" počinitelja porodičnog nasilja u Australiji, navela je policija. 1.153 optužnice - za porodično nasilje, drogu i oružje - podignute su tokom operacije u Novom Južnom Walesu prošle sedmice.

Policija je također zaplijenila niz ilegalnih predmeta, poput oružja, mača i droge. Australija ima veliki problem porodičnog nasilja i policija provodi više vremena reagirajući na zločin nego bilo koja druga.

Od 648 osoba optuženih tokom "Operacije Amarok" prošle sedmice, 164 su među najtraženijim počiniteljima nasilja u porodici, navodi policija. Neki su imali naloge za hapšenje, dok su drugi prekršili ranije naloge koje je izdao sud - poznate kao nalozi za hapšenje zbog nasilja (AVO) - rekla je policijska komesarka NSW-a Karen Webb.

"Bili smo ozbiljno zabrinuti za žrtve pa smo ih hapsili", rekla je. "Neke od njih bilo je teško pronaći... bježali su od policije... zbog čega smo uložili ovaj veliki zajednički napor."

Među optuženima je i 22-godišnji muškarac za kojeg policija tvrdi da je davio svoju partnericu dok se nije onesvijestila tokom jedne svađe. Drugi je 51-godišnji muškarac kojeg je policija optužila za uhođenje žene i postavljanje uređaja za praćenje u njen automobil. Policija je također zaplijenila registrirano vatreno oružje iz njegove kuće, stavljajući njegovu dozvolu za oružje pod kontrolu. A s drugog imanja policija je zaplijenila dva bodeža, dvosjekli mač i metalne boksere, uhapsivši dvije osobe zbog kaznenog djela pljačke.

Zamjenik policijskog komesara Mal Lanyon rekao je u utorak da nova strategija policije za ciljanje visokorizičnih prijestupnika ima za cilj zaustaviti nasilje prije nego ono eskalira do ubistva, dodajući da je policija NSW-a samo prošle godine reagirala na 17 ubistava iz porodičnog nasilja.

Jedan od pet Australaca prijavljuje da je doživio fizičko ili seksualno nasilje u porodici od 15. godine, naovodi se u najnovijim nacionalnim statistikama iz 2016. Najčešće je da ovu vrstu nasilja nad ženama počine muškarci.

Iz UN-a su naveli da je nasilje nad ženama u Australiji "uznemirujuće uobičajeno", dok stručnjaci kažu da nije izuzetak među razvijenim zemljama."

federalna.ba/BBC

 

Australija porodično nasilje optužnice
nasilje porodično nasilje obiteljsko nasilje nasilje u porodici nasilje u obitelji
0 28.03.2023 22:56
Australija pomor ribe
0 18.03.2023 15:00
AUKUS pakt Nuklearne podmornice SAD Velika Britanija Australija
0 14.03.2023 07:39
Queensland Australija poplave
0 11.03.2023 09:40