“Porodični magazin” uz Udruženje građana “Lotos - Zaštita mentalnog zdravlja ” Zenica

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

“Lotos - Zaštita mentalnog zdravlja” Zenica, nevladina organizacija za zaštitu mentalnog zdravlja djece i odraslih osnovana ratne 1992. godine. Kako navodi osnivačica, specijalistica za dječije bolesti dr Aiša Hadžihalilović, misija organizacije je integracija mentalno hendikepirane djece i omladine, međusobna podrška porodicama sa članovima koji imaju posebne potrebe, rad sa talentovanom djecom, omladinski aktivizam, edukacija i zaštita okoline, razvoj dobrovoljnog sektora i izgradnja tolerancije u lokalnoj zajednici. Također, “Lotos” pruža usluge djeci i mladima, kako zdravoj tako i sa određenim poteškoćama u rastu i razvoju, te odraslim osobama - roditeljima/starateljima i nastavnicima koji se brinu o njima. Klijent-pacijenti /korisnici usluga, podsjeća dr Aiša Hadžihalilović, različite su dobne, ekonomske i socijalne strukture sa područja Zeničko-Dobojskog kantona, ali i iz drugih sredina. Inače, “Lotos” Zenica je i član Saveza udruženja za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju FBiH “Sumero” i “Medical Network for Social”. Uz osnivačicu “Lotosa” dr Aišu Hadžihalilović, svoje iskustvo prenosi i nekadašnja korisnica usluga “Lotosa” Mirjana Puđa, a danas volonterka i voditeljica grupe “Pleti i prijateljstvo ispleti”.

 

“Porodični magazin” Radija FBiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

 

Cvijet lotosa pojavljuje se na najranijim budističkim slikama u južnoj Aziji, a hinduističke svete knjige govore kako je na početku stvaranja svijeta iz pupka boga Vishnua izrastao lotos i raširio svoje latice. Po priči se iz njega rodio Brahma – veliko božanstvo hinduističkog panteona, otac bogova i stvoritelj svijeta. Prema Dheepi Sundaram, doktorici znanosti, docentici kulturnih studija na Sveučilištu u Denveru, cvjetovi lotosa u hinduizmu predstavljaju utrobu svemira iz koje se sve rađa.

"Lotosi rastu samo na močvarnim područjima i time simboliziraju ideju izdizanja iz ružnoće i nemira…", tvrdi Sundaram, dok profesor religije na Colorado Collegeu Steven Vose lotos smatra simbolom čistoće i transcendencije, kao i duhovnog pročišćenja i oslobođenja. Stručnjakinja za feng shui Anjie Cho, proširuje ovu ideju napominjući da se lotos može smatrati i utjelovljenjem mandale sa središnjom tačkom koja se širi prema van. Unutar tog središta nalazimo jedinstveni izvor o kojem govori Vose navodeći kako ljudi u južnoj Aziji često drže slike, fotografije i crteže lotosa u svojim domovima. Mnoge slike bogova također ih često prikazuju kako sjede ili stoje na lotosima. Slike lotosa mogu nas podsjetiti da imamo sav potencijal da se uzdignemo iznad svih izazova i da na površinu iznesemo nešto lijepo i čisto. Položaj lotosa (padmasana) je tradicionalna asana za meditaciju u kojoj su noge poput otvorenih latica cvijeta lotosa. To je sjajna poza za balansiranje korijenske čakre jer dopušta da se baza kralježnice ukorijeni u zemlju.

Porodični magazin