“Porodični magazin” uz snagu besjede o odluci za dobra djela “Žena sa Une” Bihać

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

“Ti kažeš kako je tvoje iskustvo s ljudskim naravima veliko, a ja ti kažem da je moje iskustvo s ljudskim naravima još veće nego to tvoje, pogotovo kada su u pitanju žene, pa bih želio da ti dam jedan savjet. Znaj i zapamti: ne bira čovjek sebi ženu, nego žena sebi bira čovjeka i kad danas - sutra staneš nogom na Trg Svetog Marka ili sjedneš u gondolu, ne traži ti nju, nego slobodno pusti da ona nađe tebe jer tako je oduvijek otkako je svijeta i vijeka i neka tako i ostane…” – zapisat će u jednom svom životnom trenutku književnik Nedžad Ibrišimović.

 

Žene Bihaća odabrale su osnovati Udruženje “Žene sa Une” u mjesecu septembru 1994. godine u teškim danima i noćima za Bosnu i Hercegovinu, za bosanskohercegovačku porodicu. Bilo je to iskušenje za žene Bihaća. Izvršna direktorica Udruženja Aida Behrem navodi kako se te godine ukazala potreba da se pruži pomoć majkama, sestrama, suprugama i ženama koje su bile aktivne u Oružanim snagama RBiH. Definirani su i statutarni ciljevi Udruženja, a tu su unaprijeđenje demokratskih, kulturnih, obrazovnih, socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih i životnih interesa građanki i građana, ali i upućivanje, izgrađivanje, podsticanje i usmjeravanje njihove svijesti u planiranju i provođenju pozitivnih procesa u društvu. Izdvaja također i Sigurnu kuću kao sklonište za žrtve nasilja u porodici, žrtve seksualnog zlostavljanja i trgovine, Centar za besplatne pravne savjete, Volonterski servis, te Odjel za implementaciju projekata.

 

"Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na teritoriji koju pokriva Unsko-sanski kanton je osnovana na inicijativu Udruženja “Žene sa Une” Bihać i počela je sa radom 10.12.2005. godine, kada su stečeni svi uslovi za rad i sufinansiranje tekućih troškova Sigurne kuće od starne nadležnih općinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih institucija. Boravak žena i djece u Sigurnoj kući podrazumijeva kompletno logističko zbrinjavanje, uključujući i povremena materijalna davanja, što ovisi od mogućnosti i ne tako čestih donacija za te namjene. Ako uzmemo u obzir da je u proteklih sedam godina u Sigurnoj kući boravilo više od 250 žena i djece, onda nam je sasvim sigurno jasno da se mora osigurati adekvatna podrška svih nadležneh institucija za rad Sigurne kuće..." - navodi izvršna direktorica Udruženja “Žene sa Une” Bihać Aida Behrem uz magistricu psihologije Adnanu Jušić.

 

"Žena je u izgubljenom raju zagrizla plod sa stabla spoznaje deset minuta prije muškarca; i od tog trena je sačuvala tih deset minuta prednosti…" - Alphonse Karr, francuski književnik

 

 “Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin