“Porodični magazin” uz mozaik kulture, umjetnosti i tradicije Udruge “Naša zemlja” Dolac na Lašvi u zagrljaju Travnika…

Pogledom dodirujemo obrise srednje Bosne i vidimo nju i njenu ljepotu, ljepotu njenoga toka koga čuvaju Radalj planina i Komar planina, čuvaju poput dva brata, čuvaju poput čeda u naramku majke i oca uz njenu Lašvansku dolinu i Lašvansko polje...

Osluškujemo i davne glasove Kelta, Ilira i Rimljana koji su na svojim dlanovima čuvali zrnca njenoga zlata. I kao da rekoše - zlatna li je lijepa Lašva, zlatan li je njen vodeni tok, a mi danas uz misao o zlatnim i vrijednim dušama koje odrastoše uz Lašvu i njenu ljepotu i posebnost ljepote tog dijela zemlje Bosne i Hercegovine, o mozaiku kulture, umjetnosti i tradicije Udruge “Naša zemlja” Dolac na Lašvi u zagrljaju Travnika…

 

"Udruga ‘Naša zemlja’ bavi se promicanjem kulture, umjetnosti i tradicije, te sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima pokušava ljude okrenuti zemlji, prirodi, ekologiji..”, navodi predsjednik Udruge Toni Zlojo.  

“Ciljevi Udruge su razvijanje kulturne svijesti kroz umjetnost, stare zanate i umijeća, održavanje kulturne baštine i njegovanje životne sredine uz stvaranje uvjeta za ekološku porizvodnju poljoprivrednih kultura. Osnovna područja djelovanja se odvijaju kroz organizovanje kulturnih događaja, umjetničke i kreativne radionice i promociju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda…”

 

"Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbjeci sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav. Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumjeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uvjeriti da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini..."

 

Ivo Andrić

 

“Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin