Porodice zatvorenika Aušvica protiv nominacije Beate Šidlo
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Porodice zatvorenika Aušvica protiv nominacije Beate Šidlo

Rođaci bivših zatvorenika u nacističkom njemačkom koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau izrazili su protivljenje nominaciji Beate Šidlo, bivšeg premijera Poljske, u Naučni savjet Muzeja Aušvic-Birkenau.

U otvorenom pismu premijeru Mateušu Moravijeckom, jedan bivši zatvorenik i nekoliko rođaka zatvorenika iz Aušvica, navode da je Vlada Beate Šidlo podržala ideologiju isključenja, koja je postala "važna tačka njenog političkog programa", što ne priliči instituciji koja svojedoči o nacističkim zločinima.

Optužili su bivšeg premijera za komentare koji su bili usmjereni protiv izbjeglica, za podršku pokušajima gušenja istraživanja Holokausta, tolerisanje otvoreno fašističkih organizacija i podrivanje saveza EU "koji su formirani kako se ne bi ponovila istorija iz Aušvica".

Beata Šidlo postavljena je za premijera 2015. godine, u jeku evropske migracione krize. Protivljenje prijema izbjeglica u Poljskoj bila je jedna od glavnih poruka koju je glasačima uputila njena stranka, socijalno konzervativna partija Zakona i pravde.

Zamjenik premijera Pjotr Glinski, koji je u aprilu nominovao Šidlo za Savjet, rekao je da bi njeno prisustvo predstavljalo čast Muzeju. Međutim, četiri člana ovog Savjeta, savjetodavnog tijela, podnijela su ostavku u znak protesta.

"Ti zatvorenici nisu u svojim prljavim barakama sanjali o isključenju. NJihov san je bila Poljska koja je prijateljski nastrojena prema svojim građanima, bez obzira kako se oni zovu, odakle dolaze ili koje su vjere", navodi se u pismu.

Više od jedan milion ljudi, većinom Jevreja, nestao je u nacističkom logoru Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata, javlja DPA.

federalna.ba/Srna

holokaust Auschwitz Poljska Njemačka Jevreji
Heineken Paul Pogba Njemačka Francuska
0 16.06.2021 10:08
Francuska Njemačka Mats Hummels Kylian Mbappe
0 16.06.2021 09:22
Francuska Njemačka EURO
0 15.06.2021 23:04
Njemačka koronavirus
0 15.06.2021 17:04
ekstremna desnica Njemačka
0 15.06.2021 12:22
Elektrifikacija Električni automobili električna auta Njemačka
0 14.06.2021 14:59