videoprilog Belme Brigić (Federacija danas)

Porodice ubijenih napominju: Lukić niije osuđen za ubistva civila u Štrpcima – to boli

Pod komandom Milana Lukića, pripadnici Vojske Republike Srpske su, prije 31 godinu, oteli grupu putnika iz voza na relaciji Beograd - Bar, a nakon toga ih i likvidirali. Oteto je, a potom i ubijeno, 20 osoba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Krajem 2019, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, koga je Haški sud osudio na doživotnu kaznu zatvora za ratni zločin u Višegradu, ali ne i za ubistva civila u Štrpcima. Ta ih činjenica posebno boli, napominju porodice ubijenih.

Kada je voz stao, počela je agonija 20 osoba koje su otete i ubijene, a ta agonija traje i danas, osjećaju je porodice ubijenih. 31 godinu nakon zločina, posmrtni ostaci 16 osoba još nisu pronađeni. Po svemu sudeći, čekat će se još dugo jer ne postoji volja nadležnih, podsjećaju porodice ubijenih.

“Nema nikakvih pomaka što se tiče potrage za posmrtnim ostacima. Jezero Perućac je najveća masovna grobnica na ovim prostorima  - pitanje je kad će biti otvorena brana da se u tom prostoru pronađu posmrtni ostaci”, kaže Mirsad Rastoder, predstavnik porodica ubijenih.

Volju za procesuiranjem zločinaca nije naročito pokazalo ni pravosuđe. Iako je Milan Lukić, kao komandant, osuđen u Haagu za ratne zločine u Višegradu - ni spomena o ubistvima u Štrpcima. Podsjećamo, za ovaj zločin, sudski postupak je vođen pred sudovima u Sarajevu, Beogradu i Podgorici. Iako je osuđeno 10 osoba pred sudovima u regionu, izrečene su preblage kazne, smatraju porodice ubijenih, navodeći da stvarna odgovornost leži u državnim vrhovima.

“Odgovornost trebaju snositi i državni vrh Srbije i Crne Gore koji je, što kroz političko potpomaganje, što kroz stvaranje ratnog ambijenta, što kroz učešće u agresiji na BiH, što je bio jedan od zasigurnih saučesnika ovog zločina”, poručuje Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16, a najstarija 59 godina. Spomenik na mjestu stradanja podsjeća nas da u budućnost ne možemo dok ne zacijelimo ranu iz prošlosti. A izliječiti je možemo samo ukoliko pronađemo žrtve i sankcionišemo sve zločince.

federalna.ba

Štrpci
presuda Štrpci Boban Inđić
0 19.01.2023 14:08
Miodrag Mitrašinović Štrpci
0 25.10.2022 19:52
Podgorica Štrpci Crna Gora ratni zločin
0 27.02.2022 14:35