Porodice pritvorenih navijača Dinama kritikovale premijera Plenkovića
(Izvor: Željko Hladika/PIXSELL)

Porodice pritvorenih navijača Dinama kritikovale premijera Plenkovića

Porodice navijača Dinama iz Zagreba koji su tri mjeseca u pritvoru u Grčkoj, kritikovali su danas premijera Andreja Plenkovića jer im je odgovara na pitanja i ne prima ih na sastanak, upitavši ga na šta je mislio kada je rekao da će "uskoro" stići dobre vijesti u vezi tog slučaja. Navijači Dinama uhapšeni su u augustu u Atini, na gostovanju koje im je Evropska fudbalska unija (UEFA) zabranila. U neredima uoči utakmice Dinama i AEK-a nožem je ubijen grčki navijač, poslije čega su 102 hrvatska navijača raspoređena po grčkim zatvorima.

Mediji su prenijeli da je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhapšenih hrvatskih navijača. Plenković je početkom mjeseca najavio "dobre vijesti" za navijače koje će se "uskoro objaviti", ali nije otkrio više detalja. Premijer je tada rekao da o toj temi gotovo svake dvije sedmice razgovara sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom. Predstavnici porodica pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima pred Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom, upitavši Plenkovića na šta je konkretno mislio kada je u dva navrata govorio o dobrim vijestima. "Šta za premijera znači 'uskoro', s obzirom na to da su naši momci sada već tri puna mjeseca u zatvorima?", upitala je Marina Kos koja je govorila u ime pedesetak okupljenih članova porodica navijača. 

Ona je rekla i da se porodice nekoliko dana pitaju na čemu se temlji optimizam premijera oko ove izuzetno osjetljive situacije i dodala da više od stotinu porodica svakodnevno strepi nad sudbinom uhapšenih. Porodice zamjeraju premijeru što ne odgovara na njihova pitanja niti ih prima na sastanak na kome bi mogli da razgovaraju o tome šta "hrvatska vlast, ne miješajući se u nezavisnost grčke sudske vlasti, može učiniti za naše državljane". Zamjeraju mu i jer im poruke šalje putem medija. "Nama trenutno ostaje povjerenje u advokatski tim u Grčkoj i nada i pouzdanje da niko neće odgovarati za nešto za šta nije odgovoran ni kriv, kao što se dogodilo pokojnom kapetanu Laptalu", rekla je Kos, misleći na Krista Laptala, pomorskog kapetana koji je 2008. optužen za šverc narkotika, pa pušten poslije 16 meseci iz grčkog zatvora jer su se sumnje pokazale neutemeljenim. "Naši momci nisu ni ubice, ni članovi organizovanog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad,
stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih", naveli su su predstavnici porodica pritvorenih Bad Blue Boysa.

federalna.ba/Beta

porodice pritvorenih navijača Grčka Andrej Plenković
Andrej Plenković Banja Luka Željko Majić
0 02.03.2024 12:36
Dragan Čović Andrej Plenković
0 23.02.2024 14:56
Grčka dojave o bombama ambasade
0 23.02.2024 11:40
tražioci azila Grčka deportacija
0 22.02.2024 10:44