Popov za Rezime: Ako Balkan plane, najveću cijenu će platiti BiH

O tome zašto su zemlje regiona u sunovratu te  odnosima i zavisnosti regiona, kao i o balansiranju Aleksandra Vučića između Evropske unije i Rusije – za Rezime je govorio Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Komentarišući izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, kazao je kako u njegovim stavovima nema direktne lojalnosti Vladimiru Putinu: “Ako on na taj način doprinosi nestabilnosti regiona, to ide na ruku Rusiji u svakom slučaju – jer njima odgovara da se što više, narodski rečeno, zakuha ovdje, kako bi se skrenula pažnja sa njihove agresije na Ukrajinu”.

A ako bi se, nastavlja Popov, ‘zakuhalo’ u regionu, ta linija ‘zakuhavanja’ će ići prije svega preko Bosne i Hercegovine: “Mi živimo u atmosferi nezavršenog rata i kao da su akteri na političkoj sceni i van BiH i u BiH spremni da nastave tamo gdje su stali 1995. i kao da nad regionom visi Karađorđevo 2”.

Popov je na kraju upozorio da izjave koje dolaze i od lidera u BiH, ali i iz Zagreba i Beograda ne idu u prilog konsolidaciji stanja u BiH – nego destabilizaciji, dovodeći je do ivice raspada.

federalna.ba

Aleksandar Popov Rezime