Poplavljeni šatori nakon kiše u Gazi, gdje se nastavljaju izraelski napadi

Nepovoljni vremenski uslovi u blokiranom Pojasu Gaze, koji već 39 dana snažno bombarduje Izrael, dodatno su otežali život Palestinaca. Jak vjetar i padavine u regiji uništile su šatore u kojima su Palestinci, čiji su domovi uništeni u napadima.

Palestinci pokušavaju da kantama i metlama očiste vodu koja je ušla u šatore koje su postavili u dvorištu škole u kojoj su se sklonili, čekajući "ruku pomoći".

Palestinska državna televizija emitovala je snimak palestinske porodice koja živi u šatoru na jugu Pojasa Gaze. "Uništeno je sve u šatoru, čak i dječija odjeća. Napustili smo naše kuće na sjeveru sa odjećom koju smo nosili. Nemamo drugu odjeću", kazala je jedna Palestinka.

Plaši se za zdravstveno stanje djece koja su u mokroj odjeći.

Palestinac Abdulah, koji je pokušavao izbaciti vodu iz jednog šatora rekao je: "Sve je mokro, vidite našu situaciju. Gdje su humanitarne organizacije? Ako neko ima malo ljudskosti u sebi, neka dođe i vidi u kakvoj smo situaciji."

Izrael izvodi nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, uključujući bolnice, rezidencije i bogomolje, otkako je Hamas pokrenuo prekogranični napad 7. oktobra.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojima je ubijeno najmanje 11.240 Palestinaca, uključujući 4.630 djece i 3.130 žena, a više od 28.200 ljudi je povrijeđeno.

Na Zapadnoj obali i Al-Qudsu, izraelske snage i jevrejski doseljenici ubili su 193 Palestinca.

federalna.ba/AA

Palestina nevrijeme izbjegli
Pojas Gaze Palestina Njemačka Olaf Scholz
0 24.02.2024 12:56
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael
0 24.02.2024 10:32