Poplave u Njemačkoj: Scholz posjetio saveznu državu Saarland

Poplave u Njemačkoj: Scholz posjetio saveznu državu Saarland

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je saveznu državu Saarland, gdje su nastale poplave kao posljedica obilnih kišnih padavina.

Scholz je u pratnji premijerke savezne države Saarland Anke Rehlinger obišao grad Kleinblittersdorf u blizini Saabruckena.

Njemački kancelar je razgovarao sa građanima i dobio informacije o mjerama od nadležnih zvaničnika.

Scholz je istakao da se upravo sada vidjelo kakvu snagu ima priroda i kakva velika razaranja može izazvati.

Napominjući da za ovakve prirodne događaje uvijek treba biti spreman, Scholz je kazao da je zato važna saradnja državnih institucija i civila.

Poručio je da je sada najvažnije građanima pogođenim poplavama pružiti pomoć i podršku.

"Nakon što otklonimo vanrednu i opasnu situaciju, moraćemo da se konsultujemo o tome šta treba učiniti da pomognemo onima kojima je potrebna pomoć", rekao je Scholz.

Rehlinger je također kazala da je Saarland u vanrednom stanju već 36 sati.

Istakavši da još nemaju precizne informacije o šteti, dodajući da je jasno da je nastala velika šteta. Rehlinger je izjavila da će se pomoći građanima koji su pogođeni poplavama.

U saveznoj državi Saarland mnoge zgrade su evakuisane zbog poplava uzrokovanih padavinama u nekoliko regija, posebno u gradu Saarbrucken.

Centar grada Ottweiler takođe je potpuno poplavljen, a ostao je i bez struje.

Građani u okrugu Russhutte i regiji Neunkirchen u Saarbruckenu evakuisani su čamcima iz domova.

Brojni snimci s terena pokazuju da je vodostaj rijeka i potoka značajno porastao i da su mnoga vozila na ulicama ostala potopljena.

Poplave su zabilježene i u regiji Trier-Saaburg u pokrajini Rajna-Palatinat gdje su se mnoga stabla srušila, a podrumi kuća poplavljeni.

federalna.ba/AA

Njemačka poplave