Poplave prekinule proizvodnju u južnoj Njemačkoj
(Izvor: Fena/EPA)

Poplave prekinule proizvodnju u južnoj Njemačkoj

Audi je u ponedjeljak otkazao neke proizvodne smjene u svojoj glavnoj tvornici u Ingolstadtu jer su poplave spriječile dio osoblja da dođe na posao, što je prvi znak ekonomskih posljedica poplava u južnoj Njemačkoj.

Rane i kasne smjene u kojima se sklapaju modeli vozila A3 i Q2 u Ingolstadtu otkazani su jer su radnici bili ometeni da dođu na posao, saopćio je proizvođač luksuznih automobila u vlasništvu Volkswagena u upozorenju osoblju u nedjelju, koje je u ponedjeljak stavljeno na raspolaganje Reutersu.

- Ovo je odgovor na intenziviranje situacije s poplavama u regiji - navodi se u saopćenju i dodaje da fabrika trenutno nije direktno pogođena.

Kancelar Olaf Scholz otputovao je u regiju u ponedjeljak, nakon što je vatrogasac poginuo dok je pokušavao spasiti bujicama zarobljene stanovnike, a nekoliko hiljada ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog obilnih kiša tokom vikenda.

Ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habeck obećao je podršku pogođenim regijama tokom posjete u nedjelju, ističući da klimatske promjene izazivaju teške vremenske prilike.

Željeznička kompanija Deutsche Bahn savjetovala je u nedjelju navečer da se ne putuje u južnu Njemačku, navodeći da nema saobraćaja prema Muenchenu sa sjevera i da su zapadne i regionalne željezničke linije u Bavarskoj prekinute.

Navigacijske vlasti tokom dana su upozorile da su dijelovi rijeke Rajne u južnoj Njemačkoj, važne rute za robu i goriva, zatvoreni za transport tereta nakon što su obilne kiše podigle nivo vode.

Visoki vodostaji ostavljaju plovilima nedovoljno prostora za plovidbu ispod mostova i sprečavaju ih da plove prema Švicarskoj.

Među ostalim kompanijama koje je kontaktirao Reuters, proizvođač automobila Mercedes-Benz i proizvođač automobilskih dijelova ZF Friedrichshafen, oba sa sjedištem u jugozapadnoj Njemačkoj, saopćili su da nisu pogođeni.

federalna.ba/Fena

Njemačka poplave
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Japan Njemačka Fumio Kishida Olaf Scholz
0 13.07.2024 10:50