videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Ponovo krenuo izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku

Izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku ponovo je krenuo, a obezbijeđeno je ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište. Danas je krenulo 300 tona u okviru isporuke prvog kontigenta. Uslugu klanja stoke vrši kompanija iz Bijeljine.

Izvoz goveđeg mesa u Tursku obradovao je proizvođače, ali i prerađivače. Mesna industija iz Bijeljine sa svojim kooperantima već radi na preradi i isporuci prvog kontingenta. Otkup je, kažu, stigao u pravo vrijeme.

„Sada nam svakako predstoji jedna skupa sjetva i ljudi će sada moći da prodaju svoju stoku i imat će novca za sjetvu“, kazao je Đorđe Rosić, predstavnik Mesne industrije ZP komerc.

Cilj je obezbijediti kontinuitet u proizvodnji i dovoljne količine, prvenstveno za domaće tržište, ali i za izvoz.

„Potrebe za mesom, odnosno hranom će biti prioritet i ministarstva jer vidimo da onaj ko ima hranu, energiju - i u EU i Balkanu i cijelom svijetu - može da računa na sigurnu ekonmiju i da se neće dešavatti tektonski poremećaji na tržištu“, istakao je Savo Minić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Nakon pandemije koronavirusa, stočni fond je znatno manji zbog čega je, navode, potrebno ozbiljnije pristupiti ovoj problematici i obezbijediti tržište i izvan granica.

federalna.ba

goveđe meso meso Turska izvoz