Palestinski narod ima pravo da živi u miru i dostojanstvu
(Izvor: Ilustracija/WAFA)

Palestinski narod ima pravo da živi u miru i dostojanstvu

Obilježavajući Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, Ujedinjeni narodi (UN) su u srijedu naglasili da ponovno potvrđivanje međunarodne solidarnosti s Palestinom "mora početi" humanitarnim prekidom vatre.

Govoreći na događaju organizovanom u uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, generalna direktorica UN-a u Ženevi Tatiana Valovaya pročitala je poruku generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

"Ovaj međunarodni dan solidarnosti dolazi tokom jednog od najmračnijih poglavlja u historiji palestinskog naroda", rekao je Guterres u poruci, navodeći da je užasnut smrću i razaranjima koja su zahvatila region, kao i "humanitarnom katastrofom" s kojom se suočavaju ljudi u Gazi.

Poručio je da je ovo dan za reafirmaciju međunarodne solidarnosti s palestinskim narodom, koji ima pravo da živi u miru i dostojanstvu.

"To mora početi s dugoročnim humanitarnim prekidom vatre, neograničenim pristupom pomoći za spašavanje života, oslobađanjem svih talaca, zaštitom civila i okončanjem kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Guterres.

Ponavljajući da Hamasov iznenadni napad 7. oktobra ne može opravdati izraelsko kolektivno kažnjavanje Palestinaca širom regije, rekao je: "Ujedinjeni narodi neće se pokolebati u svojoj posvećenosti palestinskom narodu, danas i svaki dan."

Pozvao je države da budu solidarne s težnjama palestinskog naroda da ostvare svoja prava i izgrade budućnost mira, pravde, sigurnosti i dostojanstva za sve.

Guterres je također ukazao na "vitalni" rad Agencije UN-a za palestinske izbjeglice ili UNRWA-e, rekavši da je sada "važnije nego ikad" da međunarodna zajednica stoji uz agenciju kao izvor podrške palestinskom narodu.

Guterresove primjedbe približavaju se mogućem kraju šestodnevne humanitarne pauze u Gazi, produžene s četiri dana, radi razmjene talaca i isporuke veće humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Pauza je dala malo predaha stanovnicima Gaze, koji su se upravo suočili s nemilosrdnom šestosedmičnom ofanzivom Izraela nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi, i kroz čvrstu blokadu, ostavilo je narod Gaze bez hrane, vode, goriva i lijekova, u očajnom humanitarnom stanju.

federalna.ba/AA

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom UN Antonio Gutteres
Antonio Gutteres Rusija Ukrajina
0 24.02.2024 08:35
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Antonio Gutteres Ujedinjeni narodi
0 19.02.2024 20:39