Polusatni štrajk upozorenja održan u KBZ-u i zdravstvenim ustanovama ZDK
(Izvor: Fena/ Vehid Begunić)

Polusatni štrajk upozorenja održan u KBZ-u i zdravstvenim ustanovama ZDK

Samostalni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održao je danas, od 8.30 do devet sati, u svim zdravstvenim ustanovama tog kantona polusatni štrajk upozorenja, dok je centralni štrajk održan u holu Kantonalne bolnice Zenica.

Time se i ova sindikalna kantonalna organizacija priključila današnjim protestima u organizaciji Saveza samostalnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se održavaju u svih 10 kantona zbog činjenice da ova grana nema potpisan kolektivni ugovor na nivou FBiH.

- Štrajk upozorenja organiziramo zbog odbijanja Vlade FBiH da pregovara i zaključi kolektivni ugovor sa sindikatom, kojim bi na jedinstven način riješili pitanja prava i obaveza doktora medicine i stomatologije na teritoriji FBiH.

Smatramo potrebnim i normalnim da Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada FBiH, budu inicijatori i voditelji, prethodnici čitavog niza procesa koji bi doveli do poboljšanja stanja u našem zdravstvu.

Mi zato i pozivamo da započenu te procese, da iskoriste naša znanje i iskustva kako bi doveli do prijeko potrebnih promjena u našem zdravstvenom sistemu - kazao je predsjednik SSDMiSZDK Elvis Cikotić.

Dosadašnji način pregovaranja i sklapanja ugovora po kantonima, podvukao je, doveo je do velikih razlika u primanjima i pravima doktora medicine i stomatologije po kantonima. 

Što se tiče stanja u ZDK-u, ističe, oni “stoje bolje u odnosu na neke druge kantone”, a sa svim vladama imali su dobar socijalni dijalog te su uspijevali na zadovoljavajući način i riješiti svoje probleme. 

S obzirom da je ZDK po ukupnom prosjeku plaće pri dnu u FBiH, odnosno da su tek predzadnji, ističe Cikotić, oni mogu biti zadovoljni svojim statusom.

Startna plaća doktora medicine u tom kantonu iznosi 2.100, a oko 2.700 KM je start plaće za specijaliste. Startne su plaće, dodaje, iste i za stomatologa i za medicinare.

federalna.ba/Fena

ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije