Polusatni štrajk upozorenja doktora i stomatologa SBK
(Izvor: Ilustracija)

Polusatni štrajk upozorenja doktora i stomatologa SBK

Polusatnim štrajkom upozorenja članovi Strukovnog sindikata doktora i stomatologa Srednjobosanskog kantona, uz zahtjev za povećanje cijene rada, što podrazumjeva  korekciju osnovice i koeficijenata od kojih ne odustaju, željeli su upozoriti i na kako tvrde ignorantski odnos kantonalne Vlade i nadležnog Ministarstva prema njima. Istina kažu, prije nekoliko dana su dobili dopis u kojem se nudi za 0,20KM povećanje satnice svim zdravstvenim radnicima, ali bez bilo kakvih pregovora. Nadležni ministar Anta Matić, kaže da bi već sredinom sedmice pregovori trebali početi, te da bi ponuđenim povećanjem doktori imali plaću veću za 185 KM, a srednji medicinski kadar 90 KM.

"Krećemo ako bude trebalo i u generalni štrajk ako nam se ne ispune naši zahtjevi koje smo im poslali pismeno,a o kojima smo trebali razgovarati mada je i to što smo tražili jedan minimum u odnosu na ljekare iz drugih kantona", kazao je dr. Amin Đulabić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije bolnice Travnik i član KO Strukovnog sindikata.

"Mi smo njima poslali našu ponudu zvančnu od povećanja satnice sa 2,4,na 2,6 znači što u prevodu znači za sve zdravstvene djelatnike od 4,7 miliona na godišnjoj razini", pojasnio je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

federalna.ba/Nađa Ridžić

štrajk zdravstveni radnici SBK
Engleska štrajk željeznički saobraćaj
0 02.06.2023 13:40
Rudnici mrkog uglja Zenica druga smjena štrajk
0 25.05.2023 12:37
Belgija štrajk
0 22.05.2023 15:22