Poljaci priznali da je pomoć Ukrajini bila samo hladna računica
(Izvor: Arhiv)

Poljaci priznali da je pomoć Ukrajini bila samo hladna računica

Predsjednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki priznali su da je pomoć Poljske Ukrajini samo hladna računica na osnovu interesa Poljske, a, kako je ranije izjavio Duda, to je jeftinije nego da ginu, recimo, američki vojnici. Pored toga što je Poljska od 16. septembra uvela jednostrani embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine kada Evropska komisija nije htjela da ga produži, premijer Mateuš Moravjecki poručio je na društvenoj mrezi X da Poljska više ne šalje Ukrajini ni oružje jer mora sama da se naoružava.

"Svaka zemlja ima svoje interese. Pomoć koju smo slali Ukrajini, prije svega vojnu, to je jednostavno bila pomoć nastala na osnovu računice naše bezbjednosti. Želimo da Ukrajina opstane. Da nije bilo pomoći od Poljske i drugih zemalja vjerovatno bi podlegla ruskom napadu još prije godinu dana", kazao je sinoć Duda u intervju poljskoj državnoj televiziji TVP.

Poljski predsjednik podsjetio je da je njegova zemlja poslala više od 300 tenkova iz svojih magacina i 100 borbenih vozila i naglasio da je to bila ogromna pomoć.

Za razliku od susjedne Češke, koja također prednjači u pomoći Ukrajini u oružju i prihvatanju izbjeglica, poljske vlasti nisu objavile koliko je Poljskoj potrebno sredstava iz fondova NATO, Evropske unije i preko programa pomoći iz SAD, od Njemačke ili Holandije za to oružje, koje bi armija ionako morala da likvidira.

Češki premijer Petr Fijala saopštio je nekoliko puta koliko je milijardi eura Češka dobila za isporuke oružja Ukrajini, a skandal sa refundacijama za pomoć Estonije i provjera u Pentagonu ranije ove godine otkrili su da zemlje koje pomažu Ukrajini najčešće traže, ne da im se refundira vrijednost poslatog oružja, već onoliko
koliko bi ih koštalo novo kao zamjena, što NATO omogućava kao opciju.

Pogon za remont njemačkih tenkova leopard poslatih Ukrajini, koji finansira Njemačka, pokrenut je ovog ljeta u Poljskoj jer je Njemačka odbijala da plati nadzidane poljske cijene remonta. "Ne smijemo da podlegnemo ucjenama Ukrajine jer je naša obaveza, obaveza poljskih vlasti da stoje na straži poljskih zemljoradnika, da stojimo na straži interesa Poljske", kazao je sinoć Duda.

Kao i premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat i predsjednik Duda je naglasio da bez obzira na embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u Poljsku njihov tranzit preko Poljske i dalje funkcioniše.

Moravjecki je kazao da iako Poljska sada ne šalje više oružje i dalje održava centar Žešov u jugo-istočnoj Poljskoj gdje su SAD napravile čvor za slanje pomoći bilo u oružju, bilo humanitarne u Ukrajinu i da taj centar gdje se pomoć pretovaruje u vozove za Kijev i dalje funkcioniše.

"Upozoravamo ukrajinsku stranu da ne svira note koje odmah preuzimaju ruski trolovi. Svi ti provokatori raduju se što je među naše dvije zemlje zasijano sjeme neslaganja", kazao je Moravjecki. Posljednja izjava koja je oduševila ruske zvaničnike i propagandiste bila je međutim izjava poljskog predsjednika Dude ove sedmice u Ujedinjenim nacijama da je Ukrajina kao davljenik koji može da povuče na dno i onoga ko pokušava da je spasi.

Češki predsjednik Petr Pavel i slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, čija zemlja je također uvela jednostrani embargo na ukrajinske žitarice ali intenzivno pregovara da se nađe kompromis i on ukine, izrazili su noćas u New Yorku nadu da je sadašnji trgovinski rat i zatezanje poljsko-ukrajinskih odnosa samo nesporazum i da će se uskoro riješiti.

Poljski komentatori očekuju, međutim,  dalje zaoštravanje retorike i poteza pošto je raspirivanje antiukrajinskih rasploženja dio taktike poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda u kampanji pred parlamentarne izbore 15. oktobra da pridobije za sebe glasove birača ekstremne radikalne desnice, stranke Konfederacija koja je za obustavu svake pomoći Ukrajini, posebno vojne.

federalna.ba/Beta

Poljska Ukrajina