Poljski političar za nizak natalitet krivi mlade žene koje piju
(Izvor: EPA-EFE/TOMASZ WIKTOR)

Poljski političar za nizak natalitet krivi mlade žene koje piju

Nakon što je čelnik vladajuće stranke u Poljskoj Jarosław Kaczyński ustvrdio da je pretjerano pijenje mladih žena krivo za nizak natalitet u toj zemlji EU, malo je reći da su mnogi bili bijesni.

Opozicioni političari, slavne osobe i drugi osudili su 73-godišnjaka kao staromodnog i patrijarhalnog, odbacujući njegove komentare kao besmislice. "Ako vidimo nastavak situacije u kojoj mlade žene do 25. godine piju jednako koliko i muškarci njihove dobi, tada neće biti djece", rekao je Kaczyński u subotu.

“Muškarac, da bi postao alkoholičar, u prosjeku mora prekomjerno piti 20 godina... dok žena samo dvije.” Čelnik desničarske stranke Pravo i pravda (PiS), koji nema djece, rekao je da njegove informacije dolaze od liječnika koji je "uspio izliječiti trećinu svojih muških pacijenata alkoholičara, ali nijednu ženu".

Kaczyński je dodao da nije za to da žene rađaju djecu u mladoj dobi jer "žena mora sazrijeti u majku".

“Ali, ako udari po alkoholu do 25. godine – malo se šalim – onda to ne sluti na dobro” za natalitet, rekao je.

Ljevičarska političarka Joanna Scheuring-Wielgus odbacila je komentare kao "budalaštine", nazvavši Kaczynskog "patrijarhalnim starcem".

“Mogli bismo se, naravno, smijati ovome, stvarati meme od toga, ali to je ozbiljna, tragična stvar”, rekla je novinarima u ponedjeljak.

Katarzyna Lubnauer, zastupnica iz liberalne Građanske koalicije (KO), nazvala je Kaczyńskog "bez dodira sa stvarnošću" i rekla da su njegovi komentari "gluposti koje vrijeđaju žene".

Supruga poljske nogometne zvijezde Roberta Lewandowskog Anna također se oglasila na Instagramu rekavši: “DOSTA. Ljuti me kad vidim političare kako nepravedno optužuju žene umjesto da prepoznaju pravi problem.”

Kritičari tvrde da Poljakinje oklijevaju imati djecu iz finansijskih razloga, kao i iz straha zbog ograničenja abortusa koje je uveo PiS.

“Poljska pod vladom PiS-a je protiv porodice i protiv žena”, rekla je Scheuring-Wielgus.

Službena statistika procjenjuje da je trenutna stopa nataliteta nešto više od 1,3 djeteta po ženi – brojka ispod prosjeka EU-a i praga generacijske obnove.

federalna.ba/The Guardian

Poljska žene natalitet