Poljski parlament usvojio zakon o ruskom uticaju

Poljski parlament usvojio zakon o ruskom uticaju

Poljski zastupnici usvojili su u petak nacrt zakona o formiranju komisije za ispitivanje ruskog uticaja u zemlji, što je, kako opozicija kaže, pokušaj vlade da pokrene lov na vještice na političke protivnike u izbornoj godini, prenosi Reuters.

Vladajuća, desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je liberalna opoziciona stranka Građanska platforma (PO) dozvolila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima kada je PO bio na vlasti od 2007. do 2015. godine, postavljajući pitanje da li su članovi PO bili pod uticajem Moskve. 

PO odbacuje ovu kritiku, a ličnosti iz opozicije su nacrt zakona označile "Lex Tusk", koristeći latinski izraz za "zakon". Kažu da je cilj eliminacije lidera PO i bivšeg premijera Donalda Tuska sa političke scene uoči izbora zakazanih za oktobar ili novembar.

Zakon je usvojen sa 234-219 razlike, uz jednog suzdržanog zastupnika.

- Želimo da zakon o komisiji za ispitivanje ruskog uticaja stupi na snagu i da komisija može da radi - rekao je u četvrtak portparol PiS-a Rafal Bochenek. "Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savjesti... trebao bi se bojati."

Ideju o formiranju komisije koja će ispitati ruski utjecaj u Poljskoj zapravo je prvi iznio Tusk 2022.

Komisija bi istražila period od 2007. do 2022. godine i imala moć da zabrani ljudima za koje se utvrdi da su djelovali pod ruskim uticajem da imaju sigurnosnu dozvolu ili da rade na pozicijama u kojima su odgovorni za javna sredstva na period od deset godina, čime bi se efektivno diskvalificirali sa javnih funkcija.

Njegove članove birao bi parlament, gdje PiS ima tijesnu većinu.

federalna.ba/Fena

Poljska Sejm ruski utjecaj