Poljski ministar doveo u pitanje posvećenost Njemačke da pomogne Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT)

Poljski ministar doveo u pitanje posvećenost Njemačke da pomogne Ukrajini

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak u ponedeljak je doveo u pitanje posvećenost Berlina da pomogne Kijevu u borbi protiv Rusije, rekavši da "nije siguran da li Njemačka želi da Ukrajina pobijedi u ratu".

Na pitanje da li Nijemci zaista žele da Ukrajina pobijedi u ratu koji je izbio u februaru prošle godine, Mariusz Blaszczak je rekao: "To je pitanje koje uvijek postavljam kada razgovaram sa njemačkim zvaničnicima".

On je za Poljski radio 1 rekao da Njemačka treba da obezbijedi više borbenih tenkova Ukrajini i da će Varšava nastaviti da vrši pritisak na Berlin da to učini.

On je kritikovao poljsku opoziciju da "slijepo slijedi Njemačku".

"Kada bi vladali u Poljskoj, rekli bi da Ukrajini ne trebaju Leopardi ili Patrioti. Ponovili bi sve što Berlin govori", rekao je poljski ministar.

Dodao je da Njemačka ne bi donijela odluku o doniranju tenkova Leopard 2 Ukrajini, da nije bilo poljskog pritiska.

Poljska je ranije najavila da će poslati četu tenkova Ukrajini u sklopu napora za formiranje međunarodne koalicije koja podržava Kijev u ratu s Rusijom.

Osim što je prihvatila najveći broj ukrajinskih izbjeglica, ta zemlja dala je veliki doprinos vojnoj pomoći ratom razorenoj zemlji.

Njemačka je 25. januara najavila da će Ukrajini isporučiti 14 borbenih tenkova "Leopard 2".

Zajedno s Ukrajinom, nekoliko evropskih zemalja, posebno Poljska, vršile su pritisak na Njemačku da pošalje borbene tenkove i dozvoli njihov izvoz kako bi pomogla Kijevu u borbi protiv ruskih snaga.

Njemačka će također dozvoliti saveznicima da pošalju svoje tenkove "Leopard 2" u Ukrajinu, a dozvola je potrebna obzirom da su u pitanju tenkovi njemačke proizvodnje.

federalna.ba/AA

Njemačka Rusija Ukrajina