Poljska zbog spora oko žita prestaje Ukrajini isporučivati oružje
(Izvor: EPA-EFE/Tomasz Gzell)

Poljska zbog spora oko žita prestaje Ukrajini isporučivati oružje

Jedan od najboljih saveznika Ukrajine, Poljska, najavila je da više neće isporučivati oružje toj zemlji u jeku eskalacije diplomatskog spora oko žita. Premijer nacije rekao je da će se umjesto toga fokusirati na naoružavanje modernijim oružjem.

Taj potez dolazi kako usljed sve većih tenzija između dvije nacije. Poljska je u utorak pozvala ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog u UN-u.

On je rekao da su neke nacije glumile solidarnost sa Ukrajinom, što je Varšava osudila kao "neopravdano u odnosu na Poljsku, koja podržava Ukrajinu od prvih dana rata". Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je odluku da Ukrajini više ne isporučuje oružje u televizijskom obraćanju u srijedu nakon dana brzog eskaliranja tenzija između dvije zemlje oko uvoza žitarica.

"Mi više ne isporučujemo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim oružjem", rekao je Morawiecki. Spor oko žita počeo je nakon što je ruska invazija na Ukrajinu u potpunosti zatvorila glavne crnomorske brodske puteve i primorala Ukrajinu da pronađe alternativne kopnene rute.

To je zauzvrat dovelo do toga da su velike količine žitarica završile u srednjoj Evropi.

Shodno tome, Evropska unija je privremeno zabranila uvoz žitarica u pet zemalja; Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku kako bi zaštitile lokalne farmere, koji su se bojali da ukrajinsko žito snižava cijene na lokalnom nivou.

Zabrana je istekla 15. septembra i EU je odlučila da je ne obnovi, ali su Mađarska, Slovačka i Poljska odlučile da nastave s primjenom. Evropska komisija je više puta istakla da nije na pojedinačnim članicama EU da kreiraju trgovinsku politiku bloka.

Ranije ove sedmice, Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv tih zemalja zbog zabrana, navodeći da predstavljaju kršenje međunarodnih obaveza. Ukrajinska ministrica ekonomije Julija Sviridenko rekla je da je "od ključnog značaja da dokažemo da pojedine zemlje članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe".Ali Poljska je odgovorila da će zadržati zabranu, te da nije impresionirana pritužbom WTO-u".

Morawiecki je rekao da će povećati broj zabranjenih proizvoda iz Kijeva ako eskalira spor oko žita s Ukrajinom. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova je dodalo da "pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu prikladne metode za rješavanje razlika između naših zemalja".

Uprkos zabrani, tri zemlje su izjavile da će i dalje dozvoliti transport žitarica preko njih na druga tržišta.

Kijev je nakon što je njihov ambasador pozvan, poručio Poljskoj da "ostavi emocije po strani" i umjesto toga sugerisao da bi strane trebalo da usvoje konstruktivan pristup rješavanju spora. Francuska ministrica vanjskih poslova Catherina Colonna izjavila je u srijedu da je studija EU pokazala da ukrajinski uvoz žitarica neće oštetiti evropske farmere, i opisala tenzije kao "za žaljenje".

Poljska je pružila veliku podršku Ukrajini u odbrani od Rusije, pozivajući Njemačku da toj zemlji obezbijedi borbene tenkove Leopard 2, obećavajući borbene avione zemlji i prihvativši više od 1,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine.

federalna.ba/BBC

Poljska Ukrajina oružje
Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina
0 29.11.2023 14:06
Rusija Ukrajina NATO Jens Stoltenberg
0 29.11.2023 10:29
Jens Stoltenberg Gaza Ukrajina
0 28.11.2023 21:19
Ukrajina snježna oluja struja
0 28.11.2023 10:29