Poljska zadržala u pritvoru stranca osumnjičenog za špijuniranje u korist Rusije

Poljska zadržala u pritvoru stranca osumnjičenog za špijuniranje u korist Rusije

Tužioci u sjevernoj Poljskoj saopćili su u ponedjeljak da će strani državljanin osumnjičen za špijuniranje u korist Rusije ostati u pritvoru tri mjeseca dok se istraga ne dovrši.

Tužioci u Gdanjsku nadležni za vojna pitanja naveli su da je stranac, čiji identitet nije objavljen, priznao da je proslijedio osjetljive informacije ruskim obavještajnim službama.

Osumnjičeni se od januara nalazi u Poljskoj, članici Evropske unije, i prikupio je informacije o ključnoj infrastrukturi i sigurnosnim procedurama na sjeveru zemlje, izjavila je glasnogovornica Grazyna Wawryniuk.

Poljski plinski terminal i ključne luke nalaze se na sjeveru.

Sud je odobrio zahtjev tužilaštva da se osumnjičeni zadrži u pritvoru tri mjeseca kako bi pomogao istražiteljima. Osumnjičenom prijeti kazna do 10 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim.

To je posljednje u nizu hapšenja osoba osumnjičenih za špijuniranje u korist Rusije od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. Poljska je ostala nepokolebljivi pristalica Kijeva.

U ovom su mjesecu poljske vlasti pritvorile devet osoba osumnjičenih da su članovi ruskog špijunskog lanca koji je pripremao akte sabotaže. U međuvremenu, španski novinar koji također posjeduje ruski pasoš u pritvoru je duže od godinu dana zbog optužbi za špijunažu, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Poljska Rusija špijunaža