Poljska za konvencionalni udar NATO ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini
(Izvor: EPA/SERGEY KOZLOV)

Poljska za konvencionalni udar NATO ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini

NATO bi na eventualnu upotrebu ruskog nuklearnog oružja u Ukrajini trebalo da odgovori konvencionalnim udarom ali uništavajućim, izjavio je šef poljske diplomatije Zbignjev Rau u razgovoru za američku televiziju NBC News. "Koliko nam je poznato (predsjednik Rusije Vladimir) Putin prijeti da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje na teritoriji Ukrajine a pri tome ne napada NATO, što znači da je NATO dužan da odgovori na konvencionalni način ali tako da odgovor bude razarajući. I mislim da takav signal sada NATO šalje Rusiji", kazao je Rau, javljaju danas poljski mediji.

Mobilizaciju u Rusiji šef poljske diplomatije označio je kao dokaz da Putin doživljava poraz u svom ratu a da time što na front šalje neobučene i slabo opremljene regrute, neće promijeniti njegov tok.

Poljski ministar upozorio je također da havarija na dva rusko-njemačka gasovoda u Baltičkom moru blizu danskih teritorijalnih voda, Sjeverni tok 1 i 2, lako može da bude sabotaža, po njegovoj ocjeni kako bi neko uplašio zemlje na obalama Baltika pošto su sve osim Rusije članice ili će biti primljene u NATO.

"Eksplozije u Baltičkom moru odvraćaju također pažnju međunarodne javnosti od rata u Ukrajini. Kada poslažemo sve elemente ne možemo da odbacimo tezu da to može da bude element ruskog hibridnog rata protiv NATO", kazao je Rau u debati u Centru za strateške studije u Vašingtonu, javio je Poljski radio.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova očekuje nezavisnu istragu havarija i curenja gasa iz Sjevernog toka 1 i 2 a portparol MSP-a Lukaš Jasina poručio je da bi do tada svako trebalo da vaga riječi i to povodom tvita bivšeg šefa poljske diplomatije i bivšeg predsjednika Sejma poljskog parlamenta Radoslava Šikorskog koji je za havariju, koja ga je obradovala, zahvalio SAD.

Od tvita Šikorskog oštro se ogradila samo poljska vlada već i njegove opozicione partijske kolege i optužili su ga da ide na ruku ruskoj propagandi.

"Krajnja neodgovornost", reagovao je na tvit koordinator tajnih službi u Poljskoj Stanjislav Žarin dok je evroposlanik vladajućih poljskih konzervativaca, bivši ministar unutrašnjih poslova, Joahim Brudjinjski izrazio nadu da je samo riječ o "alkotvitu" Šikorskog.

"Korisni idiot ili ruski agent? Pitanje ostavljam otvorenim. Želim da vjerujem da je to samo alkotvit", poručio je Brudjinjski.

"U Evropi imamo rat. Bilo kakve optužbe moraju da budu potkrijepljene dokazima. Neka oni koji su nadležni, a to je Danska, sprovedu istragu ko je to uradio. Do tada treba biti oprezan", kazao je Poljskom radiju Tomaš Šemjonjak, bivši ministar odbrane, koji je iz opozicione Gradjanske platforme kao i Šikorski.

federalna.ba/Beta

Poljska Rusija NATO