Poljska vlada podržala fudbalskog sudiju koji je govorio na događaju u organizaciji desničara
(Izvor: Ilustracija/Jon Super)

Poljska vlada podržala fudbalskog sudiju koji je govorio na događaju u organizaciji desničara

Vlada Poljske podržala je danas fudbalskog sudiju Szymon Marciniak, kome bi Evropska fudbalska unija (Uefa) mogla da oduzme suđenje finala Lige šampiona, nakon što je govorio na jednom događaju u organizaciji poljskih desničara.Poljski mediji prenijeli su da je Marciniak oduzeto finale Lige šampiona, ali je UEFE saopštila da će tokom dana donijeti odluku.

Najvažnija utakmica evropskog klupskog fudbala, finale Lige šampiona, između Manchester citya i Intera igra se 10. juna u Istanbulu.

Marciniak je kasno sinoć napisao na društvenim mrežama da "nikada nije podržavao nijednu političku stranku, organizaciju niti političara".

U njegovu odbranu stao je poljski ministar sporta Kamil Bortniczuk, koji je u pismu Uefa napisao da govor sudije na jednom skupu "nema nikakve veze sa politikom" i da se radi o "štetnoj manipulaciji" povezivati sudiju sa političarem Sławomirom Jerzy Mentzenom.

On je rekao da je sudija održao 45-minutni govor "isključivo poslovnog i motivacionog karaktera" i da nije imao kontakt sa Mentzenom.

Mentzen je lider populističke partije Konfederacija koja je optužena za promovisanje antisemitskih, seksističkih i homofobnih stavova.

Marciniak je jedan od najboljih svjetskih fudbalskih sudija, a sudio je finale prošlogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva u Cataru između Argentine i Francuske. Također, sudio je i na Mundialu 2018. godine i Evropskom prvenstvu 2016. godine, kao i u brojnim utakmicama evropskih klupskih takmičenja u prethodnim sezonama.

On je u ponedjeljak govorio na poslovnom skupu u Poljskoj, a jedan od organizatora bio je Mentzen, koji je putem društvenih mreža pohvalio fudbalskog sudiju kao izuzetnog govornika.

Grupa za borbu protiv rasizma "Nikad više" pozvala je u četvrtak Marciniaka da se ogradi od krajnje desnih političara i toksične politike krajnje desnice.

Sudija je sinoć putem Instagrama rekao da se "jasno i snažno ograđuje od bilo kakvih radikalnih, rasističkih ili antisemtiskih stavova, izjava ili ponašanja".

federalna.ba/Beta

Poljska Szymon Marciniak