Poljska upozorava: Evropa nikad nije bila bliže ratu u zadnjih 30 godina

Poljska upozorava: Evropa nikad nije bila bliže ratu u zadnjih 30 godina

Evropa je bliža ratu nego što je bila u posljednjih 30 godina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova tokom treće runde diplomatije ove sedmice usmjerene na smirivanje tenzija oko ruskog zahtjeva da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO-u.

Obraćajući se izaslanicima 57 članica Organizacije za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE), Zbignjev Rau nije imenovao Rusiju, ali je naveo niz sukoba u koje je navodno umiješana Moskva.

- Čini se da je rizik od rata na području zemalja članica OSCE-a sada veći nego ikada prije u posljednjih 30 godina - rekao je Rau u govoru u kojem je izložio prioritete svoje zemlje dok ove godine predsjedava OSCE-om.

- Već nekoliko sedmica bili smo suočeni s perspektivom velike vojne eskalacije u istočnoj Evropi - dodao je on.

Poljska je među članicama NATO-a koja je najagresivnija u suočavanju s onim što vidi kao ruskim revizionističkim ambicijama u istočnoj Evropi.

- Trebali bismo se fokusirati na mirno rješavanje sukoba u i oko Ukrajine - dodao je Rau, pozivajući na "puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini svojih granica sa Ukrajinom, koja se već bori sa separatistima koje podržava Moskva na svom istoku. Rusija je anektirala ukrajinski region Krim 2014.

federalna.ba/AA

Poljska Evropa Ukrajina Rusija