Poljska najavila nove sankcije Bjelorusiji

Poljska najavila nove sankcije Bjelorusiji

Bjelorusija će se sigurno suočiti s novim evropskim sankcijama zbog ruskog plana za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u zemlji, izjavio je u utorak poljski premijer, dok su napetosti između Varšave i Minska dostigle nove vrhunce.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Rusija postaviti nuklearno oružje u Bjelorusiju, što je njegov najnoviji gambit u pogoršanju sukoba sa Zapadom zbog ruske invazije Ukrajine prošle godine.

- Ovaj korak koji je poduzela Rusija, najava raspoređivanja nuklearnog oružja u Bjelorusiji, sigurno će dovesti do najave dodatnih sankcija, nivo sankcija će biti mnogo oštriji za Lukašenkov režim - izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u Bukureštu, misleći na bjeloruskog predsjednika.

Sjedinjene Države, druga vodeća svjetska nuklearna supersila, oprezno su reagirale na Putinovu izjavu, a visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je kako nema nagovještaja da Moskva planira upotrijebiti svoje nuklearno oružje.

Litvanija je, međutim, saopćila da će pozvati na nove sankcije Moskvi i Minsku kao odgovor na ruski plan.

Morawiecki je kazao da je u svakodnevnim razgovorima s drugim čelnicima Evropske unije o 11. paketu sankcija Rusiji i da će on uključivati više mjera usmjerenih na Bjelorusiju, blisku saveznicu Moskve.

Odnosi između Varšave i Minska bili su zategnuti i prije nego što ih je rat u Ukrajini učinio saveznicima suprotstavljenih strana u sukobu.

Poljska optužuje Bjelorusiju da je organizirala migrantsku krizu duž svojih granica koja je dostigla vrhunac 2021. godine, iako migranti i danas pristižu na granicu. Minsk negira da je gurao migrante prema granici.

Dva susjeda su također su u sporenju oko zatvaranja novinara poljskog porijekla u Bjelorusiji i vandalizma nad poljskim grobovima u zemlji.

U jeku pogoršanja odnosa, Poljska je u februaru zatvorila jedan od svojih ključnih graničnih prelaza s Bjelorusijom, u potezu koji je Minsk osudio. Morawiecki je u utorak rekao da Poljska razmatra dodatna ograničenja u prekograničnom saobraćaju.

- Ograđujemo se od Bjelorusije i, u sklopu naših bilateralnih odnosa, razmatramo pooštravanje parametara putničkog i teretnog saobraćaja kako bismo poslali signal da ne prihvatamo akcije koje služe Rusiji u njenim agresivnim akcijama u Ukrajini - kazao je poljski čelnik, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Poljska Bjelorusija