videoprilog Zinaide Hamidović (Svijet)

Politički skandal koji je potresao Kanadu

Potresao je politički skandal ove sedmice Kanadu. Zbog nesmotrenih izjava i neprovjerenih činjenica predsjedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota iz moralnih razloga, podnio je ostavku.

Uslijedila je nakon što je na sjednici parlamenta, kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij javno pohvalio bivšeg nacističkog vojnika, Ukrajinca koji je u Drugom svjetskom ratu služio u jednoj od SS jedinica Adolfa Hitlera.

22. septembar. Dobrodošlica ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u kanadskom Parlamentu. Svečani govori, demonstracija prijateljstva, pomoći i podrške. Prisustvovala je posebnoj sjednici kanadska politička i vojna elita, vjerski zvaničnici i probrani gosti.

"Danas u ovoj prostoriji imamo ukrajinsko-kanadskog veterana Drugog svjetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa i koji nastavlja podržavati trupe do danas. Čak i sa 98 godina. Njegovo ime je Jaroslav Hunka. Veoma sam ponosan što mogu reći da dolazi iz North Bay i što je iz mog okruga. On je ukrajinski heroj, kanadski heroj, i svi mu zahvaljujemo na službi", kazao je Rota.

Ovacije i aplaz odjekivali su punom salom u čast Hunke. Upravo prisustvo tog specijalnog gosta, heroja i veterana Drugog svjetskog rata, kako su ga predstavili, izazvalo je politički skandal i munjevito zasjenilo kompletnu posjetu Zelenskog Kanadi i Ukrajini silnu najavljenu pomoć Vlade u Otavi. Sada vremešni Jaroslav Hunka, bivši je pripadnik Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Waffen-SS divizija, nacističke jedinice koju su tokom Drugog svjetskog rata, sačinjavali uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porijekla iz Galicije. Privukla je ta jedinica hiljade Ukrajinaca. Mnogi su se pridružili s nadom da će se izboriti za ukrajinsku nezavisnost. No, ipak su bili dio nacističke mašinerije, a članovi te divizije optuženi su za ubistva Jevreja, Poljaka, Bjelorusa i Slovaka. O Hunkinoj pripadnosti toj jedinici, kanadski zvaničnici nisu imali podatak, ali jesu u kanadskom uredu Centra Simon Wiesenthal, jevrejske organizacije za ljudska prava i lov nacističkih zločinaca. Upravo su oni alarmirali javnost osuđujući postupak.

U vrijeme rastućeg antisemitizma i izobličenja holokausta, nevjerovatno je uznemirujuće vidjeti da kanadski parlament aplaudira pojedincu koji je bio član jedinice Waffen-SS, nacističkom vojnom ogranku odgovornom za ubistva Jevreja i drugih. Mora se dati objašnjenje kako je ova osoba ušla u sale kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsjedavajućeg Donjeg doma i ovacije. Tako nešto ne smije da se ponovi.

Na kanadskoj političkoj sceni nastala je drama. Izvinjavao se uzduž i poprijeko kanadski premijer Justin Trudeau zbog propusta, pravdajući se da niko nije znao za prošlost Hunke. Opozicija je zatražila odgovornost vlasti za veliki propust koji je doprinio svjetskoj blamaži zemlje.

"Premijerov kabinet je odgovoran kako za sigurnosnu tako diplomatsku provjeru svake osobe koja će biti u bliskom kontaktu sa stranim liderom na kanadskom tlu, naročito kada je riječ o stranom lideru čija zemlja je u ratu", rekao je Pierre Poilievre, lider kanadske opozicije.

"Zamolila bih lidera opozicije da ne politizira ovo pitanje. Svjesni ste, kao i svi ostali u ovom Domu, da je odluka bila isključivo vaša, gospodine predsjedavajući, da niste obavijestili vladu niti ukrajinsku delegaciju niti da ste tu osobu pozvali, ni da ćete joj odati priznanje", navela je Karina Gould, liderka vladajuće stranke u Donjem domu.

Za pričinjenu štetu neko je morao odgovarati. Predsjedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta preuzeo je to na sebe. U pismenom izvinjenju je naveo da je naknadno postao svjestan više informacija koje u početku nije imao te da preuzima punu odgovornost za svoje postupke. Iz moralnih razloga podnio je ostavku.

"Duboko žalim zbog moje greške, odavanja počasti jednoj osobi pred Domom. To javno odavanje priznanja uzrokovalo je bol pojedincima i zajednicama, uključujući jevrejsku zajednicu u Kanadi i širom svijeta, te preživjele nacističkih zvjerstava u Poljskoj, i drugim nacijama. Prihvatam punu odgovornost za svoje postupke", navodi Rota.

"Predsjedavajući Rota je priznao svoju grešku i uputio izvinjenje, ali je ovo izuzetno sramotno za parlament Kanade, i time za sve Kanađane, a naročito za predstavnike Jevreja. Veoma je važno da se svi suprotstavimo ruskoj propagandi i dezinformacijama i nastavimo pružati postojanu i nedvojbenu podršku Ukrajinu", kaže Trudeau.

Neznanje nije i ne smije biti opravdanje niti izgovor, jer prijeti iskrivljavanju i falsifikovanju Holokausta, poručuje direktor Centra “Simon Vizental” u Jerusalemu.

"Svi znaju za poricanje Holokausta, onda kada se smatra da ga nije bilo. Ali, pojavila se nova prijetnja sjećanju, spomenu i prosvjetljenju, a to je falsifikovanje. Šta to znači. Znači da oni ne poriču da je Holokaust postojao, već mijenjaju narativ onoga što se zapravo dogodilo", rekao je Efraim Zurof.

U svemu ovome najviše je profitirala Rusija, kojoj je skandal došao, kockarskim rječnikom rečeno k’o kec na deset. Moskva godinama ponavlja izraze neonacisti i ultranacionalisti govoreći o vlasti u Ukrajini. Predstavljajući ih kao veliku prijetnju postojanju i identitetu ruskih državljana u Ukrajini posebno u separatističkoj regiji Donbas na jugoistoku. Borba protiv, kako su ih nazvali, nacista jedan je od proklamovanih lajtmotiva ruske invazije na Ukrajinu. Nažalost, skandal u kanadskom Parlamentu s nesmotrenom glorifikacijom bivšeg nacističkog vojnika, dao je Moskvi odličnu reklamu, da možda ne svijetu, ali onda Rusima još jednom opravda svoje akcije u Ukrajini.

federalna.ba

Svijet Kanada
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04