videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

U Banjoj Luci građevinski lobiji pomirili vlast i opoziciju

Javne kritike i sukobi, a tajni zagrljaji. Tako bi se ukratko mogla opisati politička scena u Bosni i Hercegovini, ali najbolji primjer kako sve to funkcioniše trenutno je u Banjoj Luci. Dok zamajavaju građane oštrim razmjenama riječi, u gradu se mijenjaju regulacioni planovi i niču nove zgrade, često i bez građevinskih dozvola.

Politički rolerkoster u Banjoj Luci i dalje vozi. Praznici su prošli, ali ni oni nisu mogli da zamaskiraju lokalne političke odnose. Skupština grada u posljednjih pola godine skoro da i ne radi, zasjedali su samo o pitanju rebalansa i budžeta za 2023. godinu, a doskorašnji predsjednik iste te Skupštine već mjesecima grije klupu u entitetskom parlamentu. Dosadašnje mjesto i dalje je upražnjeno. Sve je stalo, samo napadi političkih protivnika i dalje dominiraju u javnosti.

„Draško Stanivuković je napravio promociju sebe i svojih bolesnih političkih ambicija. I pokazao još jednom koliki je manipulator i koliko iza tog odglumljenog osmijeha stoji surovost i podlost“, rekao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka.

Ipak, daleko od mikrofona i kamera, bar onih javnih, prijateljsko druženje, pričanje viceva, osmjesi i zagrljaji političkih protivnika.

„Ja sam bio domaćin, a došao je i doktor Đajić s nekim svojim gostima. Ušao s nekom svojom harizmom, za koju je teško naći način kako se postaviti, i krenuo da priča vic o Gradskoj upravi, a onda i one prostačke viceve“, objašnjavao je Stanivuković njihovo druženje.

Ipak, videosnimak je bio dovoljan da se vrati priča o političkoj simbiozi. Posebno je aktuelizovana pitanjem regulacionih planova o centru Banje Luke, gdje bi po planu aktuelne gradske vlasti firma Prointer, koja se dovodi u vezu za Igorom Dodikom, dobila mogućnost da gradi neboder od 15 spratova. Kritike stižu i od građana.

„Izabrani ste zbog jedne priče. Zbog te priče ste došli. Onda ste tu priču promijenili. Nas bajke ne interesuju. Hvala vam.“

Podrška građanima, ali i oštro kritikovanje dojučerašnjeg opozicionog saborca ponovo stiže i od Nebojše Vukanovića. Kaže, Stanivuković je stao na stranu tajkuna.

„Da se uključe grđani, da daju svoje mišljenje, a ne da se samo usvaja mišljenje ljudi koji imaju krupni kapital i koji koriste zarobljenost institucije i korumpiranost da ispunjavaju svoje lične hirove“, poručio je Vukanović.

„Rekao bih da takvi napadi tih saboraca najviše koriste Đajiću i SNSD-u“, smatra Stanivuković.

Kako navodi Stanivuković, nije misija politike da budete opozicionar, nego da budete vlast i rješavate probleme te da nema pravo da Gradsku upravu žrtvuje za svoje političke ciljeve.

federalna.ba

Banja Luka Banjaluka Draško Stanivuković Vlado Đajić
protest Banja Luka
0 29.09.2023 12:00
protest javni sektor Banja Luka
0 29.09.2023 07:56
Banja Luka Banjaluka Evropski centar za mir i saradnju Doris Pack biskup banjalučki Franjo Komarica
0 20.09.2023 17:04
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51
Christian Schmidt biskup banjalučki Franjo Komarica Franjo Komarica Banjaluka Banja Luka
0 17.09.2023 19:09