videoprilog Emine Macić (Federacija danas)

Politički odnosi sa Švedskom dobri, jačati ekonomsku saradnju

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasa Billströma, pri čemu su iskazali zadovoljstvo posjetom, uz ocjenu da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske prijateljski, sa intenzivnim političkim dijalogom i bez otvorenih pitanja.

Dobre političke odnose ne prate razvijeni ekonomski odnosi, te je iskazana namjera da u narednom razdoblju dođe do intenziviranja ekonomske suradnje. Istaknuli su važnost povezivanja gospodarskih subjekata dviju zemalja i zainteresiranost za švedska ulaganja, za koja postoje brojni i neiskorišteni potencijali u Bosni i Hercegovini. Posebnu vezu dviju zemalja predstavlja brojna dijaspora iz Bosne i Hercegovine, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu.

Članovi Predsjedništva BiH su rekli da će reguliranje ugovornih odnosa dviju zemalja, iz svih područja od interesa, doprinijeti razvitku ekonomske suradnje, na obostranu korist. 

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zahvalnost na višedesetljetnoj kontinuiranoj potpori Švedske održivom razvitku Bosne i Hercegovine, reformskom i europskom putu zemlje, putem brojnih projekata od značaja za sve građane u zemlji.

Ministar Billstrom je iskazao namjeru Švedske da jača i gradi odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Ponovio je potporu Švedske provedbi reformi na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, te istaknuo važnost reformskog procesa za ekonomski napredak i prosperitet zemlje. U programu trenutačnog švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije, podržan je proces integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regije u EU i njihova važnost za stabilnosti i budućnost Europske unije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

federalna.ba/Fena

Predsjedništvo BiH Ministar vanjskih poslova Švedske
Evropski sud za ljudska prava Predsjedništvo BiH Slaven Kovačević
0 27.08.2023 22:22
Denis Bećirović Aleksandar Vučić Predsjedništvo BiH Srbija
0 04.08.2023 17:03
Aleksandar Vranješ Federalni radio Predsjedništvo BiH
0 31.07.2023 17:30
Jonathan Finer Predsjedništvo BiH
0 29.07.2023 20:36
Denis Bećirović Predsjedništvo BiH Federalni radio
0 18.07.2023 17:32
Denis Bećirović Predsjedništvo BiH
0 18.07.2023 17:30