videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Politički i vjerski lideri u borbi za mir

Više od 400 učesnika, predvođenih političkim i vjerskim liderima, učestvovalo je na velikoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru i suživotu, a koja je održana u Sarajevu. Fokus na dijalogu i ključnim mjerama za izgradnju pravednijeg društva. Poslane su univerzalne poruke mira, tolerancije i suživota kao najbolji odgovor na sve izazove širom svijeta.

Mir i suživot. Tema, ideja i dugoročni cilj. Politički i vjerski lideri, domaći, regionalni i svjetski ujedinjeni u izgradnji efikasnijeg dijaloga, međusobnog razumijevanja i kolektivnog rješavanja pitanja od zajedničkog interesa. Prvi put u BiH, simbolično u Sarajevu. Gradu gdje se oduvijek susreću različitosti i kroz historiju odolijevaju svim izazovima. Stoga, uprkos globalnim prijetnjama i krizama iz glavnog grada BiH, globalna poruka mira.

“BiH i Sarajevo sasvim sigurno zaslužuju da se o miru i konzistenciji razgovara upravo ovdje u BiH i u Sarajevu zbog naše duge historije, zbog činjenice da je ovdje uvijek dolazilo do prožimanja različitih civilizacijskih krugova. Želimo, na kraju krajeva, da promijenimo svakodnevnu paradigmu koju, nažalost, slušamo i u našoj državi i našem regionu - to je paradigma stalne političke konfrontacije“, kazao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa istakao je kako je BiH susret Istoka i Zapada: „Bosna je stalni izvor nadahnuća za različitost, multikulturalnu civilizacijsku i svaku drugu koja postoji na svijetu. Svi prisutni, učesnici skupa - tu su zbog jednog cilja. Svi su braća, žele isto, koegzistenciju i mir. Danas smo svi u nasušnoj potrebi za ovakvim susretima i konferencijama s obzirom na to da zaista moramo u prvi plan dovesti toleranciju, suživot, sklad međusobni i mir na prvom mjestu“

Tenzije u postdejtonskom periodu i brojni sigurnosni izazovi nisu mogli nadjačati potrebu za mirom i stabilnošću. Mir je središte općeg interesa naše zemlje, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić: „Ma koliko se neki politički akteri trudili da istaknu postojanje administrativnih linija, praktičan život svjedoči tome da se ljudi oslanjaju jedni na druge u svakodnevnim aktivnostima. To na najbolji način govori u prilog jednom, ipak, ugodnom i mirnom životu. Perspektiva trajnog mira u Bosni i Hercegovini ovisi isključivo od toga, jer nemiri i sukobi u Bosni i Hercegovini nisu se rađali sami od sebe, nego su uvijek i u pravilu inicirani i donošeni sa strane“.

Komšić dodaje da trajni mir mogu ojačati vjerski lideri. Njihova uloga u društvu je važna, a odgovornost velika. Shodno tome, predstavnici svih vjerskih zajednica u državi sa ovog značajnog skupa uputili su poruke jedinstva.

vjerski-lideri-u-sarajevu-porucili-da-ce-zajedno-raditi-na-boljoj-izgradnji-mira-gjgf5

Vođeni idejom mira, učesnici konferencije usvojili su zajedničku izjavu kojom naglašavaju da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za održanje suživota. Kolektivno je odbačena svaka vrsta nasilja, govora mržnje, te kršenja ljudskih prava i sloboda. Sarajevo je bilo polazna stanica za širenje iste misije diljem svijeta. Zbog posebnog doprinosa razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, najveće priznanje grada Sarajeva, orden "Ključ grada" uručen je predsjedniku Organizacije muslimanskih učenjaka.

federalna.ba

konferencija vjerski lideri