videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Politički haos u Zenici, traži se poništenje izbora, prijeti tužbama

Prve reakcije na protekle izbore u Zeničko-dobojskom kantonu ponovo su uzburkale političke strasti. Dok iz CIK-a nalažu otvaranje vreća s glasačkim listićima, Predsjednik Bosanskohercegovačke incijative Fuad Kasumović tvrdi da je apsolutni pobjednik u Zenici, ali da je u tom gradu na djelu izborna krađa te traži poništavanje izbora. Iz SDA uzvraćaju: najjača smo politička stranka u Kantonu, Kasumović blokira proces zbrajanja glasova. Pljušte i najave krivičnih prijava.

„Obično se u narodu kaže - ko gubi ima pravo da se žali. Naprotiv, ovo je prvi put u historiji u svijetu da čovjek koji je apsolutno pobijedio u Zenici traži poništenje izbora“, rekao je Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad.

Razlog za ovakvu reakciju, kako tvrdi Kasumović, izborna je krađa za koju optužuje zeničku SDA, te njihovog člana koji je bio posmatrač izbornog procesa u Gradskoj izbornoj komisiji, a koji, kako navodi, nije imao validnu akreditaciju. Obećava krivične prijave i traži reakciju CIK-a, FUP-a, SIPA-e, i državnog tužilaštva.

„Sada ću od jedanaestorke tražiti da blokiramo dalji tok procesa izbora dok ne dođe SIPA. 32 vreće stoje tu raspakovane, neko ih je donio. Otkud pravo čovjeku, nelegalnom posmatraču, da on imenuje neke ljude. Da li su mu članovi GIK-a to dozvolili, da li je povezanost članova GIK-a s SDA - ne bi kalkulisao. Nek istražni organi to urade“, poručio je Kasumović.

Iz SDA odgovaraju: Kasumović nema pravo da kao taoce ličnog neuspjeha drži Gradsku izbornu komisiju čiji su članovi, kako navode, njih 5, uposlenici Gradske uprave i njegovi saradnici. Ističu, njihov posmatrač je imao validnu akreditaciju. Odbacuju Kasumovićeve tvrdnje i najavljuju krivične prijave.
„Mehmed Šačirović je registrovan kao posmatrač ispred SDA. To je samo dokaz njegovih (Kasumovićevih) laži i on je ponovo uhvaćen u laži i gubitka izbora i tako se ponaša“, kazao je Nezir Pivić, predsjednik GO SDA Zenica.

„Samo u Zenici imamo suspenziju osnovnog demokratska prava građana. Apelujem na sve koji su dužni da otkoče taj proces kako bi na vrijeme dobili validne rezultate“, istakao je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK-a.

Do zaključenja priloga iz Gradske izborne komisije se nisu oglašavali niti smo dobili odgovore na postavljana pitanja Centralnoj izbornoj komisiji o aktuelnoj situaciji u Zenici. U cijeloj priči dobili smo naznake ko s kim neće u koaliciju na kantonalnom nivou.

„S kriminalnom A-SDA nema šanse ni u kakvu vlast. S ovakvom SDA, rekao sam hiljadu puta, nema govora“, poručio je Kasumović.

„Svim političkim partnerima, izuzev nekih, ponuditi šta SDA nudi“, rekao je Galijašević.

Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima najviše glasova na kantonalnom nivou osvojila je SDA blizu 30 posto. Sa nešto manje od polovine tog procenta na drugom mjestu je SDP, dok ih prati Bosanskohercegovačka inicijativa, DF, HDZ, NiP, NES, SBB i Naša Stranka. Konačni zbir, sasvim jasno je, ovisit će i od raspleta situacije u Zenici.

federalna.ba

Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH Zenica ZDK Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad SDA