Politički aktivizam dijaspore izuzetan potencijal za BiH

Politički aktivizam dijaspore izuzetan potencijal za BiH

Politički aktivizam dijaspore predstavlja izuzetan potencijal za Bosnu i Hercegovinu na koji treba obratiti više pažnje u narednom periodu, rečeno je danas na online panel diskusiji "Važnost političkog aktivizma dijaspore".

Na online diskusiji učestvovali su Umihana Rašović Kasumović (Švedska), Ahmed Lindov (Norveška), Meho Selman (Danska), Edin Atlagić, Ahmed Spahić i Ernad Čomaga (Njemačka), te predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica.

Predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica istakao je da politički aktivizam dijaspore predstavlja izuzetan potencijal za Bosnu i Hercegovinu, te da na isti moramo više obratiti pažnju u predstojećem periodu.

Kako je dodao, u vijećima i parlamentima od Velike Britanije do Australije postoji veliki broj pojedinaca bosansko-hercegovačkog porijekla, koji u velikoj mjeri doprinose da se na pravi način u svijetu interpretira istina o Bosni i Hercegovini.

"Stoga, politički aktivne pripadnike dijaspore moramo uključiti ozbiljnije u političke i društvene procese u našoj zemlji, jer ukoliko njihove kompetencije uspijemo usmjeriti na pravi način oni mogu postati dodatni ambasadori svoje domovine. Posebno se ovo odnosi na drugu i treću generaciju u emigraciji koji su izuzetno obrazovani i aktivni članovi zajednica u kojima žive", istakao je Lisica.

Umihana Rašović-Kasumović, švedska političarka bošnjačkih korijena, naglasila je važnost prostora djelovanja koji pruža politički aktivizam, te istakla da unatoč tome što Bošnjaci broje zajednicu od oko 100.000 ljudi u Švedskoj, imaju niži nivo političke zastupljenosti primjerice od Palestinaca, koji uprkos manjim brojkama u odnosu na Bošnjake, imaju veći nivo političke zastupljenosti u toj zemlji.

Govorila je i o potencijalima uspostave konkretnije saradnje bosansko-hercegovačkih političara sa političarima iz dijaspore, kao i političarima iz europskih zemalja u doprinosu rješavanja pitanja koje država BiH treba da riješi, poboljšanju diplomatskih odnosa, kao i važnosti potencijalnih ulaganja pojedinaca i organizacija investicija u vlastiti rodni kraj i matičnu zemlju. Za sve navedeno, napomenula je Rašović-Kasumović "političari iz matice moraju više da se potrude i da omoguće uslove za rad".  

Meho Selman, bošnjački političar u Danskoj, govorio je o pozivanju institucija BiH na konkretnu i direktnu odgovornost i neophodnosti stavljanja ideoloških razlika po strani kada je u pitanju zajednički cilj - Bosna i Hercegovina i rad za njene opće interese.

Predsjednik organizacije "Bosnia International" sa sjedištem u Frankfurtu Ernad Čomaga naglasio je mnogobrojne poteškoće sa kojima se Bošnjaci i državljani Bosne i Hercegovine suočavaju u dijaspori, ističući lobističke i institucionalne. Između ostalog, nabrojao je i nedostatak predstavništva u federalnim i državnim institucijama zemalja u kojima žive.

Ahmed Spahić iz organizacije "Pangea" u Njemačkoj govorio je o konkretnim potezima, reakcijama na djelovanje političara iz Mađarske, Francuske i Njemačke koji su Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike u medijskom prostoru doveli u negativan kontekst.

"Ponudili smo da o tom pitanju razgovaramo, gdje smo uvidjeli da postoji malo znanja o našoj domovini. Također smo uočili da kod njih ne postoji spoznaja o nazivu Bošnjak", naveo je, naglasivši potrebu aktivnijeg djelovanja u lobiranju pitanja koja su od interesa za domovinu, a poseban akcenat stavio je na potrebu nametanja tema, konkretno istine o genocidu u Srebrenici.

Ahmed Lindov, mladi političar u Norveškoj, naglasio je nedovoljnu prisutnost Bošnjaka u politici ove kraljevine, te rekao da treba iskoristiti to što je u Norveškoj većina problema koji muče BiH prevaziđena.

"Političko angažovanje je najjeftinije, a najkorisnije za domovinu. To treba iskoristiti, posebno u prijateljskim zemljama. Potrebno nam je priznanje agresije i širenje istine o njoj. Istina je na našoj strani, Ipak, potrebna je podrška, posebno finansijska, osiguranje budžeta za lobiranje", kazao je Lindov.

federalna.ba/AA

Politički aktivizam dijaspora
Predsjedništvo BiH Brisel dijaspora
0 27.03.2024 12:38
Diaspora Invest dijaspora Dijaspora invest
0 18.12.2023 23:33
Denis Bećirović Njemačka dijaspora
0 10.12.2023 17:47
dijaspora Zenica
0 13.09.2023 22:59