videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Političke nesuglasice u Maglaju, moguć i opoziv općinskog načelnika

Političke nesuglasice, koje već izvjesno vrijeme traju u Maglaju, kao konačni epilog bi mogle imati i opoziv općinskog načelnika - SDP-ovog Mirsada Mahmutagića. Međutim, za to će novoj većini u Općinskom vijeću biti potreban kapacitet koji su imali i prilikom nedavne smjene predsjedavajuće Vijeća. S druge strane, Mahmutagić tvrdi da, ukoliko dođe do opoziva, nema ništa protiv da građani Maglaja daju konačnu riječ o lokalnoj politici.

Nova većina od 13 vijećnika u Općinskom vijeću Maglaj, koju čine SDA, DF i NES te nezavisni vijećnici koji su istupili iz redova SDP-a, na posljednjoj sjednici smijenila je predsjedavajuću Svjetalnu Zamboni i time najavila otvoreni politički sukob sa SDP-om iz čijih su redova bivša predsjedavajuća i načelnik Mirsad Mahmutagić.

„Na to nas je ponukala ova situacija, trenutna situacija u Maglaju. Prije svega, ona se ogleda u neaktivnostima i neradu u mjesnim zajednicama, zatim u lošoj situaciji u javnim ustanovama, javnim preduzećima, također u jako lošim međuljudskim odnosima koji vladaju na području cijele općine Maglaj“, kaže SDA-ov vijećnik Edin Salatović.

Maglajski DF je u ranijem mandatu podržavao rad načelnika Mahmutagića, no sada su, kako tvrde, zbog nekorektnog odnosa na suprotnoj strani, sa SDA, iz koje kažu da će u narednom periodu poduzeti i konkretnije političke poteze.

„Svi naši prijedlozi i sugestije, koj su dolazili iz kluba DF-a, nisu bili uvažavani i na određeni način vrlo potcjenjivački, vrlo arogantno se odnosilo prema nama. Tako da smo mi još 2019. praktično izašli iz većine u Maglaju“, objašnjava Hajrudin Fermić, predsjednik Općinskog odbora DF-a Maglaj.

Salatović najavljuje da će njihovi sljedeći koraci biti pokretanje opoziva općinskog načelnika

Mahmutagić funkciju obnaša po drugi put zaredom - odbija navode suprotne strane o nekoretnim odnosima, tvrdeći da je dokaz za to znatno veća podrška građana na posljednjim lokalnim izborima. Međutim, ukoliko dođe do pokretanja opoziva, tvrdi, nema ništa protiv da se ide i na referendum.

„Ja bih volio vidjeti ko je imao lične sukobe sa mnom, osim onih koji su imali lične interese koji nisu zakoniti - takve stvari me ne interesuju. S obzirom na to da je većina do jučer bila na drugoj strani, isti su učestovali u rješavanju i svim procesima koje je radilo Općinsko vijeće. Što se mene tiče, nemam ja s tim problem - ukoliko ta većina pokrene opoziv, ide se na referendum“, poručuje Mahmutagić.

Politička previranja na lokalnom nivou nisu mnogo iznenadila Maglajlije.

„Politička situacija u Maglaju je kao i u cijeloj BiH, skoro ista“.

„Maglajlije su jako dobri ljudi, ali su politički neosviješteni, ja mislim da je to veliki problem, a načelnik kao načelnik je dobar čovjek“.

„Ljudi su razočarani političkom situacijom. Nije ni on kriv, ja mu ne bih bio na mjestu“.

Kojim pravcem će djelovati lokalna zakonodavna vlast te da li će i u ovoj općini biti pokrenuta priča o opozivu načelnika godinu dana prije lokalnih izbora, bit će poznato na narednim sjednicama Općinskog vijeća. Ukoliko do toga dođe, bit će to i svojevrsni ispit za maglajski SDP, koji važi za najjače uporište te stranke u Zeničko-dobojskom kantonu.

federalna.ba

Maglaj Mirsad Mahmutagić opoziv
Izrael opoziv Irska Norveška
0 22.05.2024 10:12
Mulabdićevi dani kulture Maglaj Opća biblioteka Maglaj
0 12.03.2024 19:05
Maglaj KCUS
0 11.02.2024 20:35