Policijski rukovodioci analizirali stanje sigurnosti na području ZDK
(Izvor: Fena)

Policijski rukovodioci analizirali stanje sigurnosti na području ZDK

U cilju unapređenja rada i funkcionisanja Uprave policije, te koordiniranja u postupanju organizacionih jedinica, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić danas je održao radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnici Sektora uniformisane policije i Sektora kriminalističke policije, načelnici policijskih uprava i komandiri policijskih stanica.

U skladu s predloženim dnevnim redom, na sastanku je analizirano stanje bezbjednosti na području tog kantona za april 2024. godine, te su prezentirani postignuti rezultati rada. Takođe je analizirano dokumentovanje imovinskih delikata na području ZDK, te su predložene mjere za poboljšanje stanja kako u ovoj oblasti, tako i u oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima u tom kantonu.

Nakon pojedinačnih izlaganja policijskih rukovodilaca, te konkretnih prijedloga za unapređenje stanja sigurnosti u određenim oblastima, razmatrana su i analizirana i druga dešavanja na području ZDK koja su u nadležnosti Uprave policije.

U uvodnom dijelu sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova ZDK Emir Vračo, koji je u svom izlaganju istakao da na dnevnoj osnovi ostvaruje kvalitetnu saradnju s policijskim komesarom, te da pruža svu potrebnu pomoć i podršku Upravi policije u njenim aktivnostima i naporima koje ulaže u okviru svojih nadležnosti na unapređenju stanja sigurnosti i stvaranju sigurnog ambijenta za život i rad svih građana ZDK. Takođe je istakao zadovoljstvo rezultatima koje u svom radu ostvaruju policijske strukture tog kantona te naglasio da će uz podršku Vlade ZDK nastaviti s realizacijom projekata s ciljem unapređenja materijalne i tehničke opremljenosti policije.

U okviru svog izlaganja, komesar Gazić je izjavio da se u smislu analiza i procjena koje se svakodnevno rade na nivou Uprave policije, prati stanje sigurnosti kroz sve predviđene parametre i da su u tom kontekstu intenzivirane određene aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje stanja sigurnosti u onim segmentima gdje rezultati i pokazatelji efikasnosti u radu mogu biti bolji.

Posebno se osvrnuo na stanje sigurnosti u oblasti saobraćaja gdje se i pored stalnih pojačanih akcija i povećanja broja lokacija na kojim se vrši kontrola i mjerenje brzine kretanja vozila dešavaju saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama. U tom smislu, komesar je naglasio da je samo u mjesecu aprilu represivnim aktivnostima policije ukupno sankcionisano 6727 vozača zbog počinjenih krivičnih djela i prekršaja u saobraćaju, te da je taj podatak pokazatelj pojačanog rada i snažnog represivnog odgovora na nesavjesne vozače i da će se intencija pojačanog sankcionisanja vozača koji svojim vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju nastaviti i u narednom periodu.

Takođe je naglasio da od svih rukovodnih policijskih službenika očekuje krajnje ozbiljan i profesionalan pristup u njihovom radu i rukovođenju, kako bi se profesionalnost u postupanju svih policijskih službenika podigla na što veći nivo i kako bi na sve sigurnosne izazove i događaje reagovali brzo, efikasno i zakonito, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

federalna.ba/Fena

MUP ZDK